Parlamentul rus a aprobat legea ce prevede revocarea ratificării Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare

Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare
Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare
25 octombrie 2023, 13:03

Senatorii au adoptat legea în unanimitate, cu 156 de voturi, deschizând astfel calea pentru semnarea ei de către Vladimir Putin, care nu poate fi pusă la îndoială în condiţiile în care preşedintele rus însuşi este la originea acestei iniţiative.

Această lege „vizează să restabilească paritatea în domeniul de control asupra armelor nucleare”, subliniază un comunicat postat pe site-ul Consiliului Federaţiei, cu puţin timp înainte de vot.

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat legea săptămâna trecută, preşedintele ei, Viaceslav Volodin, susţinând „un răspuns la o atitudine odioasă a SUA faţă de obligaţiile lor asupra menţinerii securităţii globale”.

La începutul lui octombrie, Vladimir Putin a anunţat că ţara sa ar putea revoca ratificarea Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT, Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty), ca răspuns la atitudinea Washingtonului, care nu l-au ratificat până acum.

„Nu sunt gata să spun dacă trebuie să reluăm sau nu testele”, a adăugat Putin, lăudând totodată dezvoltarea de noi rachete superputernice ce pot transporta ogive nucleare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite