Parlamentul României a adoptat Declarația prin care își afirmă deschiderea pentru unirea cu Republica Moldova

27 martie 2018, 10:20

Este o declarație cu caracter simbolic, Parlamentul României, forul care reprezintă suveranitatea poporului român, își exprimă deschiderea față de dorința basarabenilor de a se uni cu România.

Discursurile au fost puțin nuanțate. Majoritatea a făcut apel la istorie, la elementele culturale care ne unesc. Au fost politicieni care s-au exprimat deschis și ferm pentru o unire a României cu Moldova dar și politicieni care au ales să vorbească despre parcursul european al  Republicii Moldova și despre unirea celor două state sub cupola UE, nu neapărat sub cupola aceluiași stat, așa cum au fost în trecut.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au fost printre cei care au optat să susțină unirea României cu Republica Moldova.

Majestatea Sa Margareta a ales să vorbească despre parcursul european al Republicii Moldova, la fel și premierul Viorica Dăncilă.

Și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a vorbit despre dorința Republicii Moldova de a intra în Uniunea Europeană.

Cei de la UDMR au profitat să vorbească despre autonomia lor culturală și s-au abținut la vot pentru Declarația privind unirea.

De la ședința solemnă a lipsit președintele Klaus Iohannis. Președintele României a transmis un mesaj cu prilejul aniversării unui secol de la unirea Basarabiei cu România.

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Unirea a fost recunoscută oficial de marile puteri în 1920, prin semnarea Tratatului de Pace de la Paris. Bucuria românilor a durat însă doar 20 de ani, până în 1940, când Stalin a alipit Basarabia la Uniunea Sovietică.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite