Parlamentul polonez pregătește o taxă pentru presa privată

Acesta este programul dumneavoastră favorit- este mesajul difuzat de cele mai importante stații de radio și televiziune private din Polonia. Ziariștii au ales să protesteze astfel, deocamdată.

11 Februarie 2021, 14:46 (actualizat 11 Februarie 2021, 14:57) |

Taxa pe care Parlamentul se grăbește să o voteze va fi între 2 și 15 la sută, în funcție de mărimea companiei. Guvernul de la Varșovia susține că banii astfel obținuți vor ajuta sănătatea și cultura, grav afectate de pandemie.

Bartosz Wielinski, redactor şef adj. Wzborcza: La modul general vedeţi încotro se îndreaptă. Scopul este să controleze toată presa, să o ţină în lesă și cei care sar sau smucesc nu vor primi bani de la guvern și atunci trebuie să închizi taraba.

Mai multe trusturi de presă i-au trimis premierului polonez o scrisoare prin care îi atrag atenția că o asemenea măsură este pur și simplu un șantaj.

Șeful executivului de la Varșovia le-a și răspuns, precizând că o asemenea taxa există deja în mai multe țări europene.

Mateusz Morawiecki, premierul polonez: 700, 800 de milioane de zloţi este o sumă importantă? Nu. Facem loc şi jucătorilor locali din diferite sectoare care nu pot ţine pasul cu jucătorii externi.

Asociația ziarelor locale din Polonia a înregistrat pe timpul pandemiei o scădere de până la 50 la sută a veniturilor din publicitate.

Dar și trusturile mari de presă s-au plâns de pierderi semnificative. Guvernul, însă, consideră că în special grupurile de media cu acționariat străin, dețin prea multă putere în peisajul media polonez, distorsionând dezbaterea publică.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 8°C
IASI 0°C 3°C
CLUJ 2°C 6°C
CONSTANTA 8°C 12°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 3°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI