Parlamentul Macedoniei de Nord a validat acordul cu Bulgaria, ce îi permite începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană

Parlamentul Macedoniei de Nord
Parlamentul Macedoniei de Nord
16 iulie 2022, 17:47

Bulgaria a blocat timp de peste 2 ani negocierile Macedoniei de Nord pentru aderarea la UE, din cauza unor diferende istorice, inclusiv privind limba.

Bulgaria contestă în special existenţa unei limbi macedonene şi vorbeşte despre un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută şi personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane.

În urma unor negocieri la care a contribuit şi Preşedinţia franceză a Consiliului UE (încheiată pe 30 iunie), guvernul de la Skopje a acceptat ca minoritatea de circa 3.500 de bulgari care trăiesc în Macedonia de Nord să fie menţionată în Constituţie, pentru a-i fi garantate drepturi egale.

Bulgaria a acceptat această concesie, deşi solicitările sale mai extinse priveau elementele lingvistice şi istorice menţionate anterior, şi a acceptat să ridice veto-ul asupra lansării negocierilor de aderare la UE ale ţării vecine.

Niciun vot împotriva acestui acord nu a fost înregistrat sâmbătă în Parlamentul de la Skopje, dar partidul naţionalist VMRO-DPMNE a părăsit sala, în semn de protest faţă de înţelegerea încheiată cu guvernul bulgar.

După anunţarea rezultatului votului, atât preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât şi preşedintele Consiliului European au felicitat Macedonia de Nord. Un mesaj similar a venit de la Washington, într-un comunicat semnat de secretarul american de stat, Antony Blinken.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite