Parlamentul francez a respins moţiunile de cenzură împotriva guvernului. Legea privind reforma pensiilor, care a declanșat proteste violente, este astfel adoptată

Élisabeth Borne în Parlamentul francez
Élisabeth Borne în Parlamentul francez
20 martie 2023, 09:44

Lega privind reformarea sistemului de pensii din Franța a fost adoptată după ce moțiunile de cenzură împotriva guvernului au fost respinse. Guvernul condus de Élisabeth Borne a fost salvat de 9 voturi. Prima moțiune a întrunit votul a 278 de deputați, cu nouă sub majoritatea de 287 necesară demiterii guvernului. A doua moțiune de cenzură, introdusă de Reunirea Națională (RN, dreapta populistă), a întrunit doar 94 de voturi.

În centrul Parisului, în apropierea sediului Adunării Naționale, au început să adune manifestanții care se opun reformei sistemului de pensii.

După ce legea a fost adoptată, urmează contestațiile, care ajung la Consiliul Constituțional, instituție care va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește această lege.

ACTUALIZARE Parlamentul francez (Adunarea Națională) a respins luni seara moţiunile de cenzură împotriva guvernului condus de Élisabeth Borne. Legea privind reforma pensiilor este astfel adoptată.

 

 

ACTUALIZARE În Adunarea Națională este în plină desfășurare ședința în care se examinează cele două moțiuni de cenzură depuse de Reuniunea Națională și grupul LIOT. Sunt discursuri incendiare acum, în Adunarea Națională împotriva prim ministrului Élisabeth Borne și împotriva reformei pensiilor, a transmis Mihaela Antoche pentru Ora de Știri.

 

 

ACTUALIZARE De la ora 17.00, ora României, începe examinarea celor două moțiuni de cenzură depuse în Adunarea Națională – prima depusă de Reuniunea Națională,  extrema dreaptă, un grup condus de Marine Le Pen și cea de-a doua de grupul LIOT, ce numără doar 20 de deputați, din care fac parte deputați din Teritoriile de peste mări, din Corsica și unii deputați independenți. Calculele arată că s-ar aduna 261 de voturi pentru o moțiune, iar pentru ca o moțiune să treacă ar fi nevoie de 287 de voturi. Ultimul sondaj de opinie, apărut chiar în această dimineață, arată că 68 la sută dintre francezi vor ca măcar una dintre moțiuni să treacă, a transmis Mihaela Antoche, în direct de la Paris, pentru Telejurnalul de la ora 14.00.

 

 

Guvernul francez se confruntă cu două moţiuni de cenzură după ce şi-a asumat răspunderea pentru reforma pensiilor

Moţiunile au fost depuse de partidul Reuniunea Națională (RN), al lui Marine Le Pen, şi de micul bloc centrist LIOT după ce guvernul a anunţat că recurge la un articol special din Constituţie, asumându-şi răspunderea pentru reforma care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Prin această decizie, guvernul premierului Élisabeth Borne a evitat în ultimul moment supunerea la vot a proiectului în camera legislativă inferioară şi, prin aceasta, un posibil eşec.

Planul preşedintelui Emmanuel Macron a declanşat săptămâni de ample proteste de stradă şi greve la nivel naţional. Decizia de a ocoli votul parlamentului a inflamat şi mai mult tensiunile.

În pofida revoltei, se consideră că este improbabil ca vreuna din cele două moţiuni de cenzură să fie adoptată.

Moţiunea depusă de partidul Reuniunea Naţională nu este susţinută de niciuna din celelalte formaţiuni parlamentare, iar cea înaintată de LIOT a primit doar sprijinul alianţei de stânga NUPES, dar acesta este insuficient.

O moţiune poate trece doar cu votul unei mari părţi a parlamentarilor partidului conservator Republicanii, care însă a aprobat planul lui Macron.

Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a declarat în weekend pentru cotidianul Le Parisien că nu va exista o majoritate care să demită guvernul.

Sfârşitul săptămânii a fost marcat de noi demonstraţii şi revolte. Se aşteaptă ca protestele să continue, joi, spre exemplu, fiind anunţată o zi de grevă de către sindicate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite