UE ia măsuri de salvare. Europarlamentarii au votat în premieră de la distanță prin sistem de e-mail

Între timp, Uniunea Europeană înregistrează un moment istoric. Parlamentul European a votat pachetul de măsuri de urgență pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Lucian Pîrvoiu, jurnalist TVR, are amănunte.

27 Martie 2020, 08:46 (actualizat 27 Martie 2020, 08:55) |

Europarlamentarii au votat în premieră de la distanță prin sistem de e-mail, pentru a nu se expune. Deși a fost un vot în procedură de urgență, el nu a fost rapid, s-a desfășurat pe parcursul întregii zile, din cauza sistemului greoi adoptat.

Cu toate acestea, nu a fost un vot cu emoții, majoritatea eurodeputaților susțin propunerile ambițioase ale Comisiei Europene.

Zilele trecute executivul de la Bruxelles a anunțat suspendarea pactului de creștere și stabilitate, ceea ce înseamnă ca țările membre nu mai sunt obligate să respecte deficitul maxim de 3 la sută.

Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene:  Trebuie să fim alături în această criză. Trebuie să fim uniți ca europeni pentru că niciun stat membru nu poate gestiona această criză de unul singur. Trebuie să o facem împreună.

De asemenea, Comisia a aprobat ajutoare de stat, care până deunăzi erau restricționate și strict reglementate. Liderii europeni sunt gata să facă orice pentru a salva economiile Uniunii și a susține sistemele medicale.  Șefii de state și guverne s-au reunit și ei în videoconferintă, în ceea ce ar fi trebuit să fie Consiliul European de primăvară. Una dintre ideile vehiculate pentru susținerea economiei europene este emiterea așa numitelor coronabonduri, euro obligațiuni care să atragă investitori și care să fie injectate ulterior în piețe ca lichidități. Ar fi o măsura proactivă care ar evita dezastrul economic pe care Europa l-a traversat la criza mondială din anii 2008-2009.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 8°C
IASI 9°C 8°C
CLUJ 9°C 3°C
CONSTANTA 13°C 11°C
CRAIOVA 12°C 6°C
BRASOV 9°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI