Parlamentul European vrea ca Ucraina să devină ţară candidată la UE. Mai multe cancelarii nu văd cu ochi buni accelerarea procesului

10 iunie 2022, 19:05

Ambiţiile şi dorinţa Ucrainei de a se alătura blocului comunitar au cunoscut un important imbold după ce ţara a fost invadată de Rusia. Iar luna aceasta ar putea fi decisivă în acest sens: la summitul european din 23-24 iunie există şanse ca Ucraina să primească statului de ţară candidată.

Şefa PE a vorbit la summitul Alianţei Democraţiilor de la Copenhaga, acolo unde s-a adresat prin legătură video şi preşedintele Zelenski. El a deplâns scepticismul unor politicieni care este contrar dorinţei oamenilor.

La început de aprilie, Ucraina a primit chiar din mâna preşedintei Comisiei Europene chestionarul de aderare, primul pas al acestui lung proces. Dacă va primi statutul de ţară candidată va putea începe procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu cea europeană. Integrarea este însă departe. Mai multe cancelarii, inclusiv cele franceză şi germană, nu văd cu ochi buni accelerarea procesului şi faptul că Ucraina sare rândul, în defavoarea statelor din Balcani.

Cancelarul Olaf Scholz este zilele acestea într-un turneu în mai multe state, inlclusiv Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania şi Bosnia Herţegovina şi a declarat că integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană este o prioritate a guvernului său.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Bosnia