Parlamentul European şi statele membre au convenit un buget al UE de 169,5 miliarde de euro pentru 2022

Parlamentul European
Parlamentul European
16 noiembrie 2021, 10:43

Cifra reprezintă o majorare cu circa 5 miliarde de euro faţă de planificarea bugetară pentru anul în curs.

Printre obiectivele bugetului se află combaterea consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19 şi promovarea protecţiei mediului.

O mare parte din fonduri va continua să fie folosită pentru subvenţiile către fermieri şi regiunile mai puţin dezvoltate din statele UE.

Un diplomat a comentat, la scurt timp după obţinerea acordului, că s-a putut ajunge la un compromis rezonabil după negocieri îndelungate şi dure cu Parlamentul European, şi că bugetul va întări Europa şi capacitatea acesteia de acţiune.

Un punct disputat în negocieri a fost solicitarea Parlamentului European de suplimentare a personalului său cu 300 de angajaţi. Statele membre au considerat că nu există justificare suficientă pentru această cerere, însă, în cele din urmă, ea a fost acceptată.

Un alt subiect fundamental a fost suma ce ar trebui pusă la dispoziţie pentru 2022.

Parlamentul European a intrat în negocieri cu o solicitare de 171,8 miliarde de euro, în timp ce statele membre au propus 167,7 miliarde, puţin sub cifra de 167,8 miliarde propusă de comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, în prima sa variantă pentru bugetul pe 2022.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă