Parlamentul European îşi suspendă sesiunile plenare de patru zile până în septembrie din cauza pandemiei

Parlamentul European
Parlamentul European
25 martie 2020, 15:41

Co-legislativul european va organiza minisesiuni plenare cu o durată redusă pe 13-14 mai, 17-18 iunie şi 8-9 iulie. Toate aceste minisesiuni plenare se vor desfăşura la Bruxelles.

Un nou sistem va fi folosit pentru prima dată joi, 26 martie, pentru a permite participarea de la distanţă a eurodeputaţilor la sesiunea plenară, inclusiv votul prin e-mail.

Membrii Parlamentului European urmează să adopte joi mai multe măsuri necesare în actuala criză cauzată de epidemia COVID-19.

O oficialitate a Parlamentului European a explicat că în acest stadiu doar reprezentanţii grupurilor politice vor avea intervenţii în sesiunea plenară, adăugând că ideea este de a dezvolta un nou sistem pentru a permite intervenţiile de la distanţă şi pentru a reduce numărul participanţilor.

Potrivit estimărilor Parlamentului European, aproximativ 100 de eurodeputaţi se află în prezent în Bruxelles, dar niciunul dintre ei nu este de aşteptat să participe la sesiunea plenară extraordinară de joi, ce va fi condusă de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, care şi-a încheiat perioada de izolare autoimpusă după o deplasare în Italia.

Prima sesiune plenară de patru zile, la Strasbourg, va fi organizată în perioada 14-17 septembrie, potrivit calendarului revizuit al Parlamentului European.

De asemenea, Parlamentul European a redus substanţial numărul reuniunilor comisiilor de specialitate şi grupurilor politice în următoarele luni. În aprilie au loc astfel de reuniuni doar în primele două zile ale lunii.

Conform tratatelor UE, Parlamentul European are sediul la Strasbourg, unde trebuie să se desfăşoare 12 sesiuni plenare pe an, cu o durată de câte patru zile. În restul timpului, eurodeputaţii lucrează la Bruxelles, unde sunt organizate minisesiuni plenare şi se reunesc comisiile specializate

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite