Parlamentul European îşi exprimă din nou preocuparea faţă de ”ampla interferenţă rusă cu mişcarea separatistă din Catalonia”

Parlamentul European
Parlamentul European
12 ianuarie 2023, 18:12

Proiectul de raport, prezentat joi şi redactat de eurodeputata populară letonă Sandra Kalniete, reiterează preocuparea” asupra relatărilor despre ”mari finanţări ruse pentru politicieni şi partide în mai multe ţări democratice (…), în încercarea de a interfera în procesele lor democratice”.

În acelaşi paragraf se face referire la ”ampla interferenţă rusă cu mişcarea separatistă în Catalonia”, la fel ca într-un raport redactat de aceeaşi comisie în 2022. Acel raport cerea o investigaţie aprofundată asupra ”contactelor strânse şi regulate între funcţionari ruşi şi reprezentanţi ai unui grup de secesionişti catalani în Spania”, despre care scrisese New York Times în septembrie 2021.

Astfel de contacte, susţine aceeaşi comisie, care face referire şi la contacte între Kremlin şi campania pentru Brexit, ”fac parte din strategia mai amplă a Rusiei de a profita de orice ocazie pentru a manipula discursul pentru a crea destabilizare”.

Noul text al PE, care va cuprinde recomandări neconstrângătoare pentru a combate ingerinţele străine în ”democraţiile europene”, este încă în faza de amendamente şi va fi supus votului acelei comisii şi în final celui al plenului PE.

Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite