Parlamentul European, îngrijorat pentru soarta copiilor ucraineni, trage un semnal de alarmă privind posibile abuzuri și adopții ilegale

Parlamentul European s-a declarat îngrijorat în legătură cu soarta copiilor ucraineni care fug de război. Europarlamentarii avertizează asupra riscului de "adopţie ilegală" a copiilor neînsoţiţi şi cer ca ei să fie supravegheaţi de serviciile sociale, potrivit AFP.

07 Aprilie 2022, 19:00 (actualizat 07 Aprilie 2022, 19:02) Știrile TVR |
Parlamentul European, Strasbourg

Într-o rezoluţie votată cu o largă majoritate (503 voturi pentru, 3 contra, 47 de abţineri), europarlamentarii au cerut statelor membre mai multe măsuri care să faciliteze integrarea copiilor ucraineni în ţara lor de primire.

"Pentru a preveni traficul de copii, adopţia ilegală şi alte abuzuri", europarlamentarii cer ca toţi copiii neînsoţiţi "să fie imediat incluşi în sistemele de supraveghere ale serviciilor sociale", pentru a garanta securitatea lor şi a permite o eventuală "reunificare a familiei".

Europarlamentarii recomandă ca la frontiere să fie desfăşuraţi agenţi de protecţie a copiilor, precum şi servicii de căutare a familiilor.

Ei insistă asupra necesităţii de a-i primi pe copiii neînsoţiţi mai degrabă într-un mediu familial decât în instituţii, de a le "desemna rapid" un tutore şi de a face în aşa fel încât fraţii şi surorile "să nu fie separaţi".

Parlamentul European apără principiul unei întoarceri rapide a minorilor la şcoală, "pentru a limita abandonul şcolar" şi invită Comisia Europeană şi statele membre să recruteze "profesori ucraineni" sau "care vorbesc ucraineana", pentru a accelera integrarea copiilor.

Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), peste 4 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Potrivit Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite, UNICEF, aproape jumătate dintre aceste persoane sunt minori.

Sursa: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI