Parlamentul European îl recunoaște oficial pe liderul opoziției din Venezuela drept președinte interimar. Subiectul, pe agenda reuniunii miniștrilor de Externe din U.E de la București

31 ianuarie 2019, 18:57

Eurodeputații și-au reafirmat sprijinul pentru Adunarea Națională de la Caracas, pe care o consideră singura structură democratică din Venezuela. În documentul adoptat cu 439 de voturi se arată că puterea legislativului trebuie să fie restaurată și respectată.

Esteban Gonzales Pons,  eurodeputat: „Considerăm că libertatea de exprimare este o parte fundamentală a democraţiei. Iată de ce în această rezoluţie vă solicit să adăugaţi un articol dedicat jurnaliştilor care relatează despre situaţia din Venezuela prin care să cerem eliberarea lor.”

Situația din această țară latino-americană a fost pe agenda reuniunii informale a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană, desfășurată la București, sub președinția României la Consiliul Uniunii.

Federica Mogherini, șefa diplomației europene, care prezidează întâlnirea, a declarat: „Este foarte clar că suntem foarte uniţi. Aţi văzut asta în diferite ocazii. Cel mai recent sâmbătă când am cerut foarte clar organizarea de noi alegeri care trebuie să fie corecte, libere şi monitorizate cum nu s-a mai întâmplat. Deci, este foarte clar. Susţinem cu putere rolul unei instituţii legitime, Adunarea Naţională.”

Planul de salvare întocmit de președintele autoproclamat, Juan Guaido, este așteptat cu sufletul la gură de milioanele de venezueleni care au început să facă din bancnotele de bolivari bărcuțe pe care le vând străinilor cu 4 euro. Moneda naționala nu mai are nici o valoare.

Chiar dacă din ce în ce mai multe voci occidentale recunosc legitimitatea lui Guaido, protestele nu s-au încheiat la Caracas, iar Rusia, principalul aliat al lui Nicolas Maduro, președintele ales printr-un scrutin contestat la scară mondială, avertizează că riscul unui conflict armat între cele două tabere nu a trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă