Parlamentul European și-a ales vicepreşedinţii pentru cea de-a doua jumătate a actualului mandat legislativ

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, i-a ales marţi pe cei 14 vicepreşedinţi ai săi pentru cea de-a doua jumătate a actualului mandat legislativ, indică un comunicat al legislativului european.

19 Ianuarie 2022, 11:00 (actualizat 19 Ianuarie 2022, 11:11) Știrile TVR |
Parlamentul European, Strasbourg / FOTO: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Nouă vicepreşedinţi au fost aleşi în primul tur, trei în al doilea tur şi doi în ultimul tur.

În ordinea numărului de voturi obţinute, noii vicepreşedinţi ai Parlamentului European sunt Othmar Karas (PPE, Austria), Pina Picierno (S&D, Italia), Pedro Silva Pereira (S&D, Portugalia), Ewa Kopacz (PPE, Polonia), Eva Kaili (S&D, Grecia), Evelyn Regner (S&D, Austria), Rainer Wieland (PPE, Germania), Katarina Barley (S&D, Germania), Dita Charanzova (Renew Europe, Cehia), Michal Simecka (Renew Europe, Slovacia), Nicola Beer (Renew Europe, Germania), Roberts Zile (ECR, Letonia), Dimitrios Papadimoulis (Stânga, Grecia) şi Heidi Hautala (Verzi, Finlanda).

În conformitate cu articolul 15 din Regulamentul de procedură al PE, candidaţii pentru funcţiile de vicepreşedinte sunt numiţi pe aceeaşi bază ca şi pentru preşedinte - adică fie de către un grup politic, fie de către un grup de deputaţi care atinge pragul redus (1/20 dintre deputaţi).

Cei 14 vicepreşedinţi sunt aleşi printr-un singur tur de scrutin, cu majoritatea absolută a voturilor exprimate. Dacă nu sunt ocupate toate cele 14 poziţii în primul tur de scrutin, se organizează un al doilea tur de scrutin pentru locurile rămase, în aceleaşi condiţii. În cazul în care este necesar un al treilea vot pentru finalizarea procesului, este suficientă o majoritate simplă. Chestorii sunt aleşi în acelaşi mod.

Vicepreşedinţii şi chestorii, împreună cu preşedintele, fac parte din Biroul Parlamentului. Biroul PE stabileşte norme pentru buna funcţionare a Parlamentului. Printre alte sarcini, acesta elaborează proiectul preliminar de buget al Parlamentului şi decide cu privire la chestiuni administrative, de personal şi organizatorice.

Pe lângă rolul lor în cadrul Biroului, vicepreşedinţii îl pot înlocui pe preşedinte, inclusiv în ceea ce priveşte prezidarea dezbaterilor în plen şi reprezentarea Parlamentului în cadrul unor ceremonii sau acte specifice, atunci când este necesar. Chestorii se ocupă de chestiuni administrative care îi afectează în mod direct pe eurodeputaţii şi sunt membri ai Biroului în calitate de consilieri.

La alegerea membrilor Biroului PE, grupurile politice urmăresc să se asigure că vicepreşedinţii şi chestorii reflectă în linii mari componenţa numerică a grupurilor şi iau în considerare rezultatele votului în urma alegerii preşedintelui. sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 29°C
IASI 23°C 28°C
CLUJ 23°C 26°C
CONSTANTA 18°C 19°C
CRAIOVA 24°C 30°C
BRASOV 23°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI