Parlamentul European face apel la instituţiile UE să-i acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată, împreună cu Ucraina şi Georgia

Parlamentul European a adoptat joi raportul anual privind implementarea acordului de asociere UE-Republica Moldova, cu 512 voturi pentru, 43 de voturi împotrivă şi 39 de abţineri, care include un apel la Uniunea Europeană să furnizeze mai mult sprijin strategic Moldovei după depunerea cererii de aderare la blocul comunitar, informează un comunicat al PE.

19 Mai 2022, 17:00 (actualizat 19 Mai 2022, 17:19) Știrile TVR |
Parlamentul European, Strasbourg

În contextul unui mediu de securitate care se înrăutăţeşte, textul recunoaşte că războiul din Ucraina a afectat în mod disproporţionat Republica Moldova vecină. Economia acesteia a fost afectată de pierderea unor oportunităţi de import şi de export şi de creşterea rapidă a preţurilor energiei, iar R.Moldova a primit şi cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni raportat la populaţie decât orice altă ţară, punând o enormă presiune pe serviciile sale publice.

Citește și: Maia Sandu, discurs istoric în Parlamentul European: Noi facem parte din Europa, valorile UE sunt valorile noastre. Vă cer sprijin pentru Moldova

Motivată de invazia Rusiei în Ucraina, cererea oficială a Republicii Moldova de aderare la UE de pe 3 martie a fost salutată de eurodeputaţi, întrucât confirmă drumul european al ţării. Ei fac apel la instituţiile UE să-i acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată, împreună cu Ucraina şi Georgia, în conformitate cu articolul 49 din TEU şi "pe baza meritelor". Între timp, consideră eurodeputaţii, Uniunea Europeană şi Republica Moldova ar trebui că continue să lucreze la integrarea ţării în piaţa unică a UE.

Rezoluţia face apel la Comisia Europeană să ajute Republica Moldova în pregătirea unei strategii credibile pentru perioada de preaderare la UE. De asemenea, eurodeputaţii atrag atenţia asupra necesităţii pentru mai mult ajutor strategic pentru Republica Moldova, în special prin înfiinţarea unui grup de sprijin al Comisiei pentru această ţară, similar cu cel existent pentru Ucraina.

Raportul subliniază, de asemenea, că cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei deschid un nou capitol în integrarea lor europeană, care ar trebui să fie caracterizat de eforturile întărite de implementare ale acordurilor de asociere şi ale componentelor de liberalizare a schimburilor.

Nu în ultimul rând, eurodeputaţii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu o serie de recente incidente de securitate în regiunea separatistă Transnistria şi le condamnă ca pe nişte acte periculoase de provocare comise într-o situaţie de securitate foarte volatilă. Ei îşi reiterează sprijinul pentru o soluţionare paşnică a conflictului din Transnistria, bazat pe suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova.

"UE trebuie să le acorde urgent Republicii Moldova şi Ucrainei statutul de ţări candidate", a declarat raportorul român Dragoş Tudorache, din grupul Renew Europe.

"Acesta este un mesaj cu trei posibili destinatari. Este un mesaj către lumea pe care UE o sprijină şi cu care împărtăşim aceleaşi valori într-un mod concret, tangibil şi angajat. Este un mesaj către Putin şi către toţi dictatorii din lume, că vom rămâne uniţi în faţa oricărei agresiuni şi astfel de acţiuni nu vor face decât să ne întărească. Şi, mai presus de toate, este un mesaj către cetăţenii Moldovei, către cei care au ales o cale europeană, că Europa îi vede, îi aude şi nu-i va abandona", a mai spus eurodeputatul USR PLUS.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI