Parlamentul European cere Consiliului UE ca dreptul la avort să fie înscris în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Parlamentul European
Parlamentul European
7 iulie 2022, 16:30

Reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat, cu 324 voturi pentru, 155 împotrivă şi 38 abţineri, o rezoluţie ce afirmă că ‘orice persoană are dreptul să beneficieze de un avort sigur şi legal’, şi au cerut Consiliului UE să înscrie acest drept în Carta drepturilor fundamentale.

Carta, adoptată în anul 2000, este constrângătoare juridic şi are aceeaşi valoare ca şi tratatele UE.

Includerea dreptului la avort printre drepturile fundamentale necesită totuşi, conform tratatelor actuale, unanimitate din partea statelor membre. Or, acest subiect îi divizează pe Cei 27.

Din acest considerent, eurodeputaţii au cerut de asemenea Consiliului ‘să se reunească pentru a discuta despre o convenţie care să permită revizuirea tratatelor’ spre a pune în discuţie regula unanimităţii.

Solicitarea este însoţită de o nouă condamnare fermă de către Parlamentul European a ‘regresului drepturilor femeii şi la sănătate şi al drepturilor sexuale şi reproductive în Statele Unite şi în anumite state membre’ ale UE.

Curtea Supremă a SUA a pus capăt la 24 iunie garanţiei juridice federale a avortului în toată ţara. În urma acestei decizii, le revine de acum celor 50 de state americane să se pronunţe asupra avortului.

‘Statele UE ar trebui să garanteze accesul la servicii de avort sigure, legale şi gratuite, la servicii de îngrijire prenatale şi de maternitate, la planificare familială voluntară, la contracepţie, la servicii adaptate tinerilor, precum şi la prevenţie, la tratamente şi la sprijin în materie de HIV, fără discriminare’, au subliniat eurodeputaţii în rezoluţie.

Înaintea şocului provocat de decizia Curţii Supreme americane, preşedintele francez Emmanuel Macron, a cărui ţară prelua atunci preşedinţia semestrială a Consiliului UE, s-a pronunţat deja în ianuarie pentru înscrierea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE.

Partidul său şi actualul guvern francez au de asemenea în proiect să înscrie acest drept în Constituţia franceză.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite