Parlamentul European a început procedura care ar duce la ridicarea imunităţii eurodeputatei Marine Le Pen

Marine Le Pen. Foto Le Figaro
Marine Le Pen. Foto Le Figaro
26 aprilie 2017, 18:25

Judecătorii francezi au solicitat PE să ridice imunitatea eurodeputatei franceze pentru a permite investigarea suplimentară a acuzaţiilor privind angajarea fictivă a unor asistenţi parlamentari ai Frontului Naţional (FN) la Parlamentul European.

Cererea ‘a fost înaintată comisiei de afaceri juridice a Parlamentului European, care se ocupă de aceste chestiuni’, a explicat Tajani.

Acest pas marchează începerea oficială a procedurii de ridicare a imunităţii europarlamentare.

În această anchetă, judecătorii de instrucţie francezi încearcă să afle dacă Frontul Naţional a organizat un sistem pentru remunerarea membrilor şi angajaţilor FN în Franţa cu fonduri publice ale Uniunii Europene, prin intermediul contractelor de asistenţi la Parlamentul European.

”În urma concluziilor unei anchete desfăşurate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), administraţia Parlamentului European a fost informată că o sumă de 340.000 de euro a fost încasată în mod necuvenit de doi asistenţi parlamentari ai deputatei europene Marine Le Pen. După ce acesteia i s-a oferit posibilitatea de a aduce orice observaţie utilă, Parlamentul a decis, respectând reglementările financiare europene în vigoare, să recupereze suma”, a indicat PE într-un comunicat, la începutul lunii februarie.

Raportul final al OLAF în acest caz a fost transmis în iulie 2016 preşedintelui de la acea vreme al Parlamentului European, Martin Schulz.

Regulamentul Parlamentului European prevede că asistenţii europarlamentari cu normă întreagă nu au voie să desfăşoare o activitate plătită pentru un partid politic naţional şi că asistenţii part-time trebuie să aibă şi un al doilea loc de muncă.

Fiecare dintre cei 751 de membri ai Parlamentului European are dreptul la suma de 23.400 euro lunar pentru remunerarea personalului angajat la biroul din Bruxelles şi în ţara de origine, la care se adaugă 4.342 euro lunar cheltuieli de birou.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă