Parlamentul European a aprobat o moţiune care cere reintroducerea temporară a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii americani

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care cere Comisiei Europene să reintroducă temporar obligativitatea vizelor pentru cetăţenii americani ce călătoresc în statele UE. În rezoluţia pregătită de Comisia pentru Libertăţi Civile se cere executivului comunitar să adopte măsurile legale necesare într-un termen de 2 luni.

02 Martie 2017, 16:51 (actualizat 02 Martie 2017, 17:54) Știrile TVR |

Măsura urmăreşte să convingă Statele Unite să elimine vizele pentru toţi cetăţenii europeni.

Washingtonul a menţinut obligativitatea vizelor pentru Bulgaria, Croaţia, Cipru, Polonia şi România.

Conform principiului reciprocităţii, dacă o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor într-un termen de 24 de luni de la notificarea existenţei situaţiei de ne-reciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un "act delegat", asupra căruia atât Parlamentul European, cât şi Consiliul European pot emite obiecţii. Prin acest act se suspendă pentru 12 luni regimul fără vize oferit cetăţenilor statului care nu acţionează conform principiului reciprocităţii.

Canada impune vize pentru Bulgaria şi România, dar a anunţat că va anula măsura la finalul anului.

Potrivit legislaţiei europene, Comisia Europeană ar fi trebuit să introducă vize pentru cetăţenii americani şi canadieni din 2016. Sancţiunea poate fi menţinută timp de 12 luni.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI