Parlamentul European a aprobat noi reguli de siguranţă pentru a-i proteja mai bine pe cetăţenii care donează sânge, ţesuturi sau celule

Parlamentul European a aprobat marţi noi măsuri pentru a-i proteja mai bine pe cetăţenii care donează sânge, ţesuturi sau celule sau sunt trataţi cu aceste substanţe, relevă un comunicat de presă al legislativului comunitar, potrivit Agerpres.

12 Septembrie 2023, 16:07 Știrile TVR |
Donare de sange

Reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, deputaţii europeni au adoptat un raport privind noile norme care reglementează utilizarea aşa-numitelor substanţe de origine umană (SoHO) în UE, cu 483 de voturi pentru, 52 împotrivă şi 89 de abţineri.

Măsurile se aplică substanţelor - cum ar fi sângele şi componentele sale (celule roşii sau albe, plasmă), ţesuturile şi celulele - utilizate pentru transfuzii, terapii, transplanturi sau reproducere asistată medical.

Eurodeputaţii insistă asupra faptului că donaţiile de aceste substanţe trebuie să fie întotdeauna voluntare şi neplătite, donatorii putând primi însă compensaţii sau rambursări pentru pierderile sau cheltuielile suportate în timpul procesului de donare. Compensaţiile, subliniază UE, nu ar trebui folosite ca stimulent pentru recrutarea donatorilor şi nici nu ar trebui să conducă la exploatarea persoanelor vulnerabile.

Pentru a se asigura că UE are propria aprovizionare independentă cu aceste substanţe, deputaţii europeni doresc o strategie a UE pentru a asigura disponibilitatea acestora, o listă a UE cu substanţele de origine umană critice şi stabilirea unor "planuri naţionale de urgenţă şi continuitate a aprovizionării".

"Această lege este crucială pentru siguranţa donatorilor, bunăstarea pacienţilor, securitatea aprovizionării şi dezvoltarea tehnicilor medicale inovatoare în Europa. Prin îmbunătăţirea coordonării şi a schimbului de informaţii, fluxul de substanţe de origine umană şi de expertiză medicală asociată va fi facilitat în beneficiul pacienţilor europeni. În timp ce Europa importă în prezent o parte din nevoile sale de substanţe de origine umană, inclusiv 40% din plasma pe care o folosim, compromisul la care am ajuns angajează UE să îşi asigure aprovizionarea pe termen lung", a declarat după vot raportoarea franceză Nathalie Colin-Oesterle, (Grupul Partidului Popular European - PPE), citată în comunicat.

Deputaţii europeni sunt pregătiţi să înceapă discuţiile privind forma finală a legislaţiei, odată ce Consiliul va conveni asupra poziţiei sale.

Proiectul de norme prezentat de Comisia Europeană la 14 iulie abrogă directivele privind sângele, ţesuturile şi celulele, în lumina noilor evoluţii ştiinţifice, tehnice şi societale. În fiecare an, pacienţii din UE beneficiază de peste 25 de milioane de transfuzii de sânge, un milion de cicluri de reproducere asistată medical, peste 35.000 de transplanturi de celule stem (în principal pentru cancerele de sânge) şi sute de mii de ţesuturi de înlocuire (de exemplu, pentru probleme ortopedice, de piele, cardiace sau oculare)

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI