Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare și reziliență. Comisia Europeană salută decizia

Parlamentul European
Parlamentul European
10 februarie 2021, 12:47

Regulamentul referitor la obiectivele, finanţarea şi normele de accesare ale Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR) a fost adoptat cu 582 voturi ‘pentru’, 40 ‘împotrivă’ şi 69 de abţineri, detaliază Agerpres

Parlamentul European precizează că mecanismul este cel mai important element constitutiv al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare ‘Next Generation EU’, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Astfel, se pun la dispoziţie 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi de împrumuturi pentru a finanţa măsuri naţionale care atenuează consecinţele economice şi sociale ale pandemiei.

Prin mecanism se pot finanţa şi proiecte conexe, demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior. Finanţarea va fi disponibilă timp de 3 ani, iar guvernele din UE pot cere o pre-finanţare de până la 13% pentru planurile lor de redresare şi rezilienţă.

Comisia Europeană a salutat votul Parlamentului European, subliniind că se confirmă acordul politic la care s-a ajuns în decembrie 2020, referitor la Regulamentul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

„Acest vot marchează un pas important în direcţia punerii la dispoziţia statelor membre a unor împrumuturi şi granturi în valoare de 672,5 miliarde de euro în sprijinul reformelor şi al investiţiilor”, arată oficialii CE într-un comunicat de presă.

„Este esenţial să învingem virusul cu ajutorul vaccinurilor, însă avem, de asemenea, datoria să ajutăm cetăţenii, întreprinderile şi comunităţile să iasă din criza economică. Mecanismul de redresare şi rezilienţă va mobiliza 672,5 miliarde de euro în acest scop, prin investiţii care vor sprijini tranziţia verde şi transformarea digitală a Europei, precum şi rezilienţa sa pe termen lung, în beneficiul tuturor. Salut votul pozitiv al Parlamentului European, acesta reprezentând un pas important în direcţia activării Mecanismului de redresare şi rezilienţă”, afirmă preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

După aprobarea oficială a regulamentului de către Consiliu, acesta va intra în vigoare la o zi după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite