Parlamentul European a aprobat Acordul CETA. Românii vor putea călători fără vize în Canada

Parlamentul European a aprobat, miercuri, Acordul economic şi comercial UE-Canada (CETA). Acordul aduce eliminarea unui număr semnificativ de taxe vamale şi bariere non-tarifare. Dar pentru România importanţa politică este majoră,  românii vor putea, în două etape, să călătorească fără vize în Canada.

15 Februarie 2017, 14:05 (actualizat 15 Februarie 2017, 17:32) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Parlamentul European/ FOTO: captură foto facebook.com/europeanparliament"

"Parlamentul European tocmai a dat un vot istoric pentru Tratatul comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA – Comprehensive Economic and Trade Agreement) (...) Este prima dată când Parlamentul European votează un Tratat conținând noul sistem de Curți de Investiții, cu atribute asemănătoare atât curților naționale, cât și Curții de Justiție a UE", a precizat europarlamentarul Sorin Moisă pentru Ştirile TVR.

Cetăţenii români vor putea călători fără vize în Canada, în două etape: într-o primă etapă, de la 1 mai, anumite categorii, iar de la 1 decembrie 2017 toţi românii.

Acordul trebuie ratificat în parlamentele naţionale ale ţărilor membre. CETA a stârnit controverse aprinse, iar opozanţii au ieşit în stradă inclusiv astazi, înainte de vot. Printre altele, afirmă că acordul va duce la dispariţia unor locuri de muncă în Europa, iar agricultorii vor avea de suferit, pentru că piaţa va fi invadată de carne canadiană mai ieftină.

408 europarlamentari au votat pentru și 254 împotriva CETA, potrivit Reuters.

Eurodeputații de dreapta, precum și liberalii și majoritatea socialiștilor au fost în favoarea CETA, în timp ce Verzii, extrema stângă, extrema dreaptă și unii socialiști s-au opus.

Premierul canadian Justin Trudeau, care urmează să susțină joi un discurs în Parlamentul European, consideră CETA "un exemplu pentru viitoarele acorduri comerciale".

Tratatul va elimina 99% din taxele vamale. Însă prevede, de asemenea, cooperarea în chestiuni sociale, de sănătate și de mediu.

Adversarii CETA îl consideră antidemocratic, prea favorabil multinaționalelor, permisiv în privința mediului sau prea periculos pentru agricultura europeană.

Una din țintele criticilor sunt tribunalele de arbitraj care ar urma să fie create imediat ce tratatul va fi aprobat definitiv. Aceste tribunale vor putea fi sesizate de o companie pentru a cere daune unui stat care ar lua măsuri contrare intereselor sale.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI