Parlamentul European a adoptat, joi, rezoluția privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română

Parlamentul European a adoptat, joi, proiectul de rezoluție privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din 1989.

19 Decembrie 2019, 14:52 (actualizat 19 Decembrie 2019, 15:15) Știrile TVR |
Europarlamentarii au adoptat rezoluția cu 513 voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi 87 de abțineri

Europarlamentarii au adoptat rezoluția cu 513 voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi 87 de abțineri.

La dezbaterea subiectului, în plenul de luni al PE, comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a prezentat punctul de vedere al Comisiei Europene. Vălean a declarat că Revoluția română a fost primul pas al țării noastre către Europa, după decenii de izolare impusă.

La rândul său, Traian Băsescu a spus că că românii au decis în 1989 să spună un „nu” hotărât comunismului, cu sacrificiul vieții lor și au revenit în familia europeană. Eurodeputatul a mai spus că România este acum în NATO, în UE, acolo unde îi e locul.

Europarlamentarul PSD Maria Grapini a cerut instituțiilor europene să respecte drepturile românilor și să dea credibilitate țării noastre deoarece în 30 de ani România s-a schimbat mult.

De asemenea, europarlamentarul PPE Kinga Gal a afirmat că este nepermis faptul că actele comise la Revoluție nu au fost judecate nici acum, la 30 de ani distanță. În schimb, eurodeputatul Stângii Verzi Nordice Clare Daly a spus că persistă corupția în țara noastră, de aceea România are o Diaspora așa mare.

Eurodeputatul grupului Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, Clare Daly, a precizat că a trăit evenimentele de la Revoluție în perioada studenției și că a fost atunci la București și la Timișoara, fiind o experiență definitorie pentru viața ei.

În schimb, Reinhard Butikofer, eurodeputat al grupului Verzilor, a spus că nu ar trebui instaurată în Parlamentul European o practică a rezoluțiilor care să stabilească adevărul despre istoria europeană.

Eurodeputatul grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Nicola Procaccini a precizar că idealurile pe care le-au avut tinerii români în urmă cu 30 de ani continuă și acum în întreaga lume, dându-i ca exemplu pe cei persecutați în prezent de regimul chinez.

Proiectul de rezoluție privind marcarea a 30 de ani de la Revoluție din 1989 solicită instituțiilor europene să facă toate eforturile pentru comemorarea crimelor regimurilor comuniste. În document mai este cerut statului român să intensifice acțiunile pentru aflarea adevărului despre Revoluție.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI