Parlamentul European susține obiectivul „zero emisii” pentru autoturisme și camionete. Din 2035, marii producători ar trebui să livreze doar autovehicule nepoluante

Parlamentul sprijină standardele revizuite privind emisiile de CO2 pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi, parte a pachetului legislativ „Pregătiți pentru 55 în 2030”. În urma votului în plen de miercuri, eurodeputații și-au adoptat poziția cu privire la normele propuse de revizuire a standardelor de performanță privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturismele și camionetele noi cu 339 voturi pentru, 249 împotrivă și 24 abțineri.

09 Iunie 2022, 12:13 (actualizat 09 Iunie 2022, 12:35) Știrile TVR |
Spre interzicerea mașinilor care emit Co2
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Prin textul adoptat, care constituie poziția de negociere a Parlamentului cu statele membre, eurodeputații sprijină propunerea Comisiei de a ajunge la o mobilitate rutieră fără emisii până în 2035 (un obiectiv privind întregul parc de vehicule de la nivelul UE de a reduce emisiile produse de autoturismele noi și de vehiculele utilitare ușoare cu 100% față de 2021). Obiectivele intermediare de reducere a emisiilor pentru 2030 ar trebui stabilite la 55 % pentru autoturisme și la 50 % pentru camionete, potrivit PE.

Eurodeputații sunt pregătiți să înceapă negocierile cu statele membre UE.

Transportul rutier este cel mai mare consumator de petrol din Uniunea Europeană şi cel mai pretabil emisiilor zero.

Autoturismele electrice își dovedesc deja fezabilitatea, iar unii producători auto fabrică și autoutilitare electrice care au succes în rândul utilizatorilor.

Tranziția către vehiculele nepoluante este o modalitate extrem de eficientă de creștere a securității și independenței energetice. La momentul actual UE depinde în proporție de 97% de petrol din Rusia și Orientul Mijlociu, iar tranziţia către automobile electrice ar scădea considerabil această dependență şi ar crește reziliența europeană față de variațiile prețurilor la combustibilii fosili.

Planul ar fi ca după 2035 să nu mai fie construite mașini cu motoare convenționale. Unii producători plănuiesc o accelerare a acestui termen pentru a deveni printre primele companii care realizează tranziția completă către vehicule electrice până în 2030.

Sunt şi grupuri mari care nu sunt de acord cu această propunere, iar altele care nu au o poziție neclară.

Sursa infoclima.ro

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI