Parlamentul de la Chișinău a respins învestirea unui guvern condus de Natalia Gavriliţă

Parlamentul Republicii Moldova a respins învestirea unui guvern condus de Natalia Gavriliţă. Niciun deputat nu a votat în favoarea candidatei desemnate de preşedintele Republicii Moldova, potrivit TVR Moldova. Maia Sandu a început consultările cu partidele parlamentare.

11 Februarie 2021, 16:30 (actualizat 11 Februarie 2021, 22:19) |
Parlamentul de la Chișinău a respins învestirea guvernului Natalia Gavriliţa

Parlamentul a examinat timp de mai multe ore învestirea guvernului Gavriliţă, care însă i-a îndemnat pe deputaţi să nu o voteze, pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate.

Natalia Gavriliţa, candidat desemnat la funcţia de prim-ministru: Azi am venit aici pentru a face un pas necesar spre alegeri anticipate, dragi cetăţeni, vă prezint o echipă de profesionişti, integri bine intenţionati și pot transforma această țară în câţiva ani.

Retorica premierului desemnat a fost susţinută şi de deputaţii PAS, care insistă pe declanşarea anticipatelor.

Alţi deputaţi însă nu au fost de acord cu ideea alegerilor anticipate.

După consultările cu parlamentarii, președintele Maia Sandu a decis să o propună din nou pe Natalia Gavriliţă pentru funcţia de premier.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: Astăzi am avut o nouă rundă de consultări. Spre seară a venit o scrisoare semnată de 54 de deputaţi. În această listă am descoperit semnături ale persoanelor în raport cu care există dubii că şi-ar fi exprimat voinţa în mod liber. Aici vorbesc de persoane care au fost supuse actului răpirii, persoane implicate în furtul miliardului, persoane care au părăsit mai multe partide. În acest context am decis să o desemnez la funcţia de prim-ministru pe doamna Natalia Gavriliţă.

Potrivit legii, guvernul poate fi investit cu voturile a cel puţin 51 de deputaţi.

Natalia Gavriliţă este economistă de profesie. Candidatul la funcţia de premier a fost ministru al Finanţelor în Guvernul condus de Maia Sandu între 8 iunie-14 noiembrie 2019.

A studiat la Universitatea Harvard şi este director general la Fondul Global pentru Inovare din Londra, a ocupat poziţia de consultant la Banca Mondială din Washington.

Anterior a fost secretară de stat la Ministerul Educaţiei. A petrecut câţiva ani în domeniul consultanţei îndezvoltare la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde a lucrat la proiecte de guvernare şi evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria şi Teritoriile Palestiniene Ocupate.

Înainte de aceasta, a deţinut funcţii de conducere în cadrul oficiului Guvernului Republicii Moldova şi al Ministerului Economiei, lucrând în domeniul reformei administraţiei publice, al planificării strategice şi al coordonării donatorilor.

Natalia Gavriliţă a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI