Parlamentul Bulgariei a ales un nou guvern condus de premierul Nikolai Denkov. Prima sarcină a cabinetului său va fi să asigure sprijinul în privința bugetului pentru anul 2023

Drapel Bulgaria
Drapel Bulgaria
6 iunie 2023, 17:53

Un număr de 132 de deputați din Parlamentul cu 240 de locuri au votat pentru Denkov, punând capăt unui impas politic de doi ani. Incertitudinea politică a forțat Bulgaria, membră a UE, să își amâne data țintă pentru adoptarea monedei euro și nu a aprobat încă o lege a bugetului pentru 2023.

 

„Astăzi este ziua în care putem da speranță milioanelor de bulgari care doresc ca țara noastră să aibă un guvern stabil”, a declarat Denkov în fața parlamentului, citat de site-ul Sofiaglobe.

Cabinetul său va avea „curajul și expertiza de a lua deciziile importante și de a-și asuma responsabilitatea pentru ele”, a susținut Nikolai Denkov.

Denkov a declarat că prima sarcină a cabinetului său va fi să asigure sprijinul parlamentar pentru bugetul 2023.

Nikolai Denkov, a cărui coaliție politică, condusă de coaliția We Continue To Change, a ieșit pe locul al doilea la alegerile din aprilie, va conduce guvernul în următoarele nouă luni.

Fostul comisar european Maria Gabriel, membră a partidului GERB, va prelua funcția de premier după nouă luni, potrivit acordului de coaliție semnat de GERB și We Continue for Change.

La alegerile din 2 aprilie, GERB s-a clasat pe primul loc, obținând 69 de locuri în parlamentul de 240 de locuri. Blocul condus de coaliția  We Continue To Change a obținut 64 de locuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Premierul bulgar, Nikolai Denkov, a anunțat demisia guvernului