Parlamentul britanic nu acceptă un Brexit fără acord. Premierul Theresa May trebuie să renegocieze proiectul la Bruxelles

29 ianuarie 2019, 20:43

Premierul Theresa May a fost obligată să accepte că planul de ieșire din Uniune trebuie rediscutat cu liderii europeni. Theresa May a afirmat din nou că nu susține construirea unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord, subiect care este principalul obstacol în obținerea unui acord între guvern și parlament.

Theresa May:  „Domnule preşedinte, în ultimele săptămâni, Camera Reprezentanţilor nu a lăsat niciun dubiu asupra a ceea ce nu vrea. Nu doreste ieşirea din UE fără un acord deoarece în acest caz economie noastră va fi afectată iar viaţa oamenilor va fi îngreunată.  Nu doreşte alegeri anticipate pentru că ar fi o pierdere de timp, ar creşte divizarea şi nu ar soluţiona problemele cu care ne confruntăm.”

Liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbin, a lansat un apel la unitatea în privința Brexit-ului. El a spus: nu putem ignora voturile a 17 milioane de oameni care au decis să plecăm din UE, dar nici pe cele ale celor 16 milioane care optat pentru a rămâne în UE.

Jeremy Corbin, liderul partidului laburist: „Laburiştii au fost absolut clari de la început, domnule preşedinte, că trebuie să existe un vot semnificativ asupra oricărui acord, mesaj transmis de colegii mei la începutul acestui proces, şi că acest acord să primească votul parlamentului deoarece a devenit evident că parlamentul trebuie să aibă un cuvânt de spus asupra acţiunilor guvernului.”

Ceea ce se anunța a fi un vot istoric a fost unul care nu a adus nimic nou. Incertitudinea persistă: lideri europeni au declarat că nu va exista o renegociere a proiectului de acord.

ACTUALIZARE Parlamentarii britanici au votat marţi în favoarea unui amendament prin care se solicită guvernului să excludă posibilitatea de a părăsi Uniunea Europeană fără un acord, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Votul 318 la 310 a fost împotriva premierului Theresa May care afirmase că singura modalitate de a îndepărta un Brexit fără acord este de a vota în favoarea acordului cu UE.

ACTUALIZARE Parlamentarii britanici au votat marţi împotriva unei propuneri laburiste care ar fi putut da legislativului puterea de a amâna Brexitul, o nouă victorie pentru premierul Theresa May care se opunea acestui amendament, relatează Reuters. Propunerea deputatei laburiste Yvette Cooper a fost respinsă de parlamentari cu 321 de voturi împotrivă şi 298 pentru.

Unul dintre amendamente reglementează situația frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord iar un altul prevede ca parlamentul va prelua controlul Brexit-ului de la guvern.

Adică deputații vor putea bloca, amâna sau renegocia ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Înainte de vot, Theresa May  a declarat în Camera Comunelor ca Uniunea vrea să încheie un acord dar deputații britanici trebuie să decidă ce doresc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite