Parlamentul britanic a respins Acordul pentru Brexit negociat de premierul Theresa May cu UE. Reacții la Bruxelles

15 ianuarie 2019, 20:53

ACTUALIZARE Camera Comunelor din Marea Britanie a respins marţi seara acordul negociat de premierul Theresa May  privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit). În favoarea Acordului  au votat 202 membri ai Camerei Comunelor, în timp ce 432 s-au pronunţat împotrivă.

Este cea mai dură înfrângere parlamentară pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii.

Premierul Theresa May avertizase că acest document reprezintă singura variantă de acord Brexit.

Opoziția laburistă a anunţat o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator.  „Introduc o moţiune de cenzură împotriva acestui guvern” a spus liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, care a calificat drept „catastrofal” pentru executiv rezultatul votului.

A fost o dezbatere care a durat aproape 9 zile, timp în care Theresa May a susținut că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană la termen, adică pe 29 martie. După acest vot, este clar că toate planurile Brexit au fost aruncate în aer. Nu și lira sterlină, care și-a revenit.

Luni seara, Camera Lorzilor a aprobat, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție simbolică de respingere a acordului Brexit negociat de May. În cazul de față, cameră decizională este Camera Comunelor.

Theresa May are la dispoziție trei zile lucrătoare să prezinte un plan B. Dacă și acesta este respins, Londra ar putea cere o amânare a termenului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Reacții la Bruxelles

Bruxellesul a reacționat punând presiune pe Londra. „Solicit Regatului Unit să-și clarifice intențiile cât mai curând posibil”, a transmis preşedintele Comisiei Europene, care a precizat că regretă votul din Parlamentul britanic.

„Dacă un acord este imposibil și nimeni nu vrea acord, cine va avea în final curajul să spună care este singura soluție pozitivă?” – a scris Donald Tusk, președintele Consiliului European,  pe Twitter.

(w500) Donald Tus

„Cer Marii Britanii să-și clarifice cât mai repede intențiile. Timpul aproape a expirat”, a scris, la rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean- Claude Juncker.

(w500) Jean- Clau

_________________________________

Înaintea votului

Pe ultima sută de metri, premierul Theresa May încearcă să-i convingă pe membrii Camnerei Comunelor că o ieșire din Uniune fără niciun acord este cea mai proastă alegere posibilă.

Premierul  a făcut apel marţi seară la deputaţii britanici să ”respecte” rezultatul referendumului privind Brexit-ul şi să voteze în favoarea acordului de ieşire pe care ea l-a încheiat cu Bruxellesul, relatează AFP şi Reuters.

„Avem datoria să respectăm o decizie democratică”, a spus Theresa May, într-o Camera a Comunelor plină, cu câteva minute înaintea votului.

Ea a afirmat că un vot împotriva acordului este un vot pentru incertitudine, diviziune şi riscul unei ieşiri din UE fără nicio înţelegere.

La votul din această seară se profilează deja o înfrângere usturătoare a liderului conservatorilor.

Luni seara târziu, Camera Lorzilor a aprobat, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție simbolică de respingere a acordului Brexit negociat de May. În cazul de față, cameră decizională este Camera Comunelor, totuși, documentul lorzilor semnalează că acest acord va prejudicia prosperitatea economică, securitatea internă și influența globală.

Dacă acordul este respins de camera inferioară a Parlamentului britanic, atunci Theresa May are la dispoziție trei zile lucrătoare să prezinte un plan B. Dacă și acesta este respins, Londra ar putea cere o amânare a termenului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Astfel, guvernul ar mai avea timp să revizuiască actualul acord. Scenariul ieșirii din Uniune fără nici un acord, adică o întrerupere bruscă a legăturilor cu Uniunea Europeană, este luat în calcul de guvern, dar din ce în ce mai mulți politicieni atrag atenția că aceasta ar fi o soluție dezastruoasă pentru Marea Britanie.

Dominic Raab, fostul ministru pentru Brexit: „Nu aş face prea mult caz după ce acordul s-ar putea să nu fie votat, aşa cum ne aşteptăm. Ar trebui să întindem mâna prietenos partenerilor noştri europeni. Vrem să continuăm negocierile.”

Presa din Regat spune că, în cazul unui eșec, Theresa May ar trebui să își dea demisia. Și în mass media și pe coridoarele de la Westminter se vorbește din ce în ce mai mult despre alegeri anticipate și o nouă consultare populară în ce privește ieșirea din Uniune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite