Parlamentul britanic a aprobat amendamentul care amână votul privind acordul Brexit

Surpriză de proporții în Parlamentul britanic: premierul Boris Johnson aștepta un vot asupra noului acord cu Uniunea Europeană, care ar fi permis un Brexit fără emoții. A primit, în schimb, decizia deputaților de a cere o noua amânare a ieșirii din Uniunea Europeana până la sfârșitul acestei zile. Comisia Europeană a anunțat că executivul britanic trebuie să anunțe, cât mai repede posibil, care vor fi următoarele măsuri adoptate.

19 Octombrie 2019, 13:03 (actualizat 19 Octombrie 2019, 19:36) |
$article.media.images[0].description
Parlamentul britanic reunit"

Un amendament introdus de un parlamentar conservator a fost aprobat cu 322 de voturi pentru și  306 împotrivă. Boris Johnson va trebui să trimită la Bruxelles o scrisoare în care să ceară amânarea ieșirii din Uniunea Europeană până la adoptarea legislației necesare.

Șeful guvernului a anunțat, însă, că nu va cere o amânare și va prezenta săptămâna viitoare în Camera Comunelor legile solicitate.

Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit:  "A fost o dezbatere foarte importantă într-un moment excepţional pentru ţară, pentru parlamentul nostru. A fost o ultimă oportunitate de a avea un vot decisiv, oportunitate pierdută pentru că acest vot a fost lipsit de sens. Cel mai bun lucru pentru Regatul Unit şi pentru Europa este ca noi să ieşim din UE, în baza noului acord, pe 31 octombrie."

Dezbaterile din Parlamentul de la Westminster s-au desfășurat pe fondul unei uriașe manifestații. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere organizarea unui al doilea referendum privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Sesiunea de astăzi a Camerei Comunelor va rămâne în istorie: a fost prima într-o zi de sâmbătă, după 37 de ani. Ultima oara s-a întâmplat în 1982, în ziua invadării insulelor Falkland și începerea războiului cu Argentina.

ACTUALIZARE Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Legislativul britanic a adoptat prin această decizie un amendament depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin.

Prin urmare, premierul conservator Boris Johnson ar trebui să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie.

Într-o primă reacţie după adoptarea amendamentului Letwin, Boris Johnson a declarat că nu va negocia nu UE nicio nouă amânare a Brexitului, dar că va introduce în parlament legislaţia necesară retragerii din UE.

_____________________

Dimineaţă au fost introduse două amendamente care pun sub semnul întrebării votul. Unul l-ar forţa pe premier să ceară amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană cu 3 luni, iar celălalt să amâne votul până la implementarea unei noi legislații post Brexit.

Boris Johnson i-a implorat pe parlamentari să nu mai tărăgăneze lucrurile și a repetat că nu va cere o nouă amânare.

Sesiunea de astăzi a Camerei Comunelor este una istorică: este prima într-o zi de sâmbătă, după 37 de ani. Ultima oara s-a întâmplat în 1982 în ziua invadării insulelor Falkland şi începerea războiului cu Argentina.

Dacă textul este aprobat de deputaţi, executivul va prezenta de luni un proiect de lege destinat să-l pună în aplicare, au indicat serviciile premierului Boris Johnson. De asemenea,  Guvernul britanic va fi obligat legal să solicite din nou Uniunii Europene amânarea Brexit.

Guvernul conservatorilor nu mai dispune decât de 288 de aleşi, în condiţiile în care are nevoie de o majoritate de 320 de voturi în Camera Comunelor, care a respins de trei ori acordul de Brexit obţinut anterior de premierul Theresa May, determinând-o să demisioneze.

Partidele din opoziţie au avertizat deja că vor vota împotriva acordului lui Johnson. În special partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat al executivului în parlament, este împotriva compromisului, care ar afecta potrivit lui integritatea Regatului Unit, prevăzând un tratament diferit pentru Irlanda de Nord.

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat că "speră" ca votul să fie unul "plin de însemnătate", declarând despre noua înțelegere că permite Marii Britanii să "iasă pe deplin" din UE, dar în același timp să păstreze relațiile de prietenie de cooperare.

Parlamentul britanic urmează de asemenea să voteze un amendament care ar putea amâna susținerea pentru înțelegerea acordului negociat de Boris Johnson până la aprobarea întregii legislaturi relevante, relatează CNN.

Dacă amendamentul va trece, premierul va fi obligat să ceară o extindere a ieșirii Marii Britanii din UE înainte de ora 23.00 sâmbătă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 2°C 1°C
CONSTANTA 3°C 2°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV -1°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI