Parlamentul a votat creșteri salariale pentru bugetari. Ce categorii de personal vor primi mai mulți bani

31 mai 2022, 14:01

La doar o săptămână după ce Guvernul a anunțat că va strânge cureaua și va reduce cheltuielile bugetare, astăzi în parlament au fost votate două proiecte de lege care aduc majorări salariale pentru bugetari.

Un prim proiect, susțin inițiatorii, este unul reparatoriu și prevede o creștere cu 25% a salariului bugetarilor. Această mărire ar fi trebuit introdusă de la 1 inauarie 2022, pentru anumite categori de bugetari, cum ar fi profesorii.

Un al doilea proiect vine cu majorări pentru anumite categorii de funcționari publici care vor gestiona proiecte finanțate fie din fonduri europene, fie din alte fonduri externe rambursabile.

Astfel, la Ministerul Sănătății personalul care se va ocupa de proiecte finanțate din fonduri europene va avea o majorare de  25% la salariul de bază.

Majorări de 15% vor avea și funcționarii de ministerele Culturii, Trasporturilor, Sporturilor, dar și pentru personalul contractual din deconcentrate care se va ocupa de gestionarea finanțate din fonduri europene.

Cei care se vor ocupa de proiecte finațate din fonduri externe rambursabile, cum ar fi cele din PNRR, BERD, vor beneficia de o majorare de 50%

Aceste majorări se vor aplica și la sporurile primite.

_________

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor, indemnizaţiilor de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017, de la 1 iulie.

Proiectul de lege a avut iniţial ca obiect de reglementare modificarea Legii-cadru nr.153/2017, în sensul includerii profesorilor-antrenori din cadrul grupurilor sportive şcolare şi universitare în categoria personalului didactic care beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază.

Proiectul a trecut în forma iniţială de Senat, iar la Camera Deputaţilor i s-au adăugat mai multe amendamente.

Personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, profesor/antrenor grupa de performanţă din cadrul cluburilor sportive şcolare sau cluburilor sportive universitare, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază„, se arată în proiect.

Un alt amendament adoptat la Cameră spune că la articolul 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative se introduc două noi alineate.

Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară şi indemnizaţiile lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021. Începând cu data de 1 iulie 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iunie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna iunie 2022„, menţionează cele două noi alineate.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Au fost 206 voturi „pentru”, 52 „împotrivă” şi 8 abţineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Anul nou vine cu creșteri de prețuri. Lista scumpirilor de la 1 ianuarie

În ce să investim banii economisiți. Depozite bancare sau titluri de stat