Parlamentul a dat aviz favorabil pentru referendumul pe Justiţie propus de Klaus Iohannis

13 februarie 2017, 12:44

Decizia a fost luată în unanimitate de voturi.

Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care avizează favorabil inițierea de către președintele României a unui referendum național consultativ cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituția României, Legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR în materie și recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția.

Comisiile de specialitate s-au pronunţat deja în favoarea consultării populare pe care şeful statului a decis să o organizeze după ce Guvernul a încercat modificarea codurilor penale.

Eugen Nicolicea, deputat PSD:

– se pare că cei de la PNL nu au înţeles că respectarea Constituţiei este obligatorie.

– la exprimarea voinţei referendumul este consultativ

– se pune la îndoială cum că poporul român nu şi-ar dori lupta împotriva corupţiei, ceea ce ar putea avea ecouri negative în plan internaţional.

ACTUALIZARE 15:22 Raluca Turcan:

În mod evident după ceea ce se întâmplă în România în ultimele zile, romanii vor ca lupta împotriva corupţiei să continue şi numărul celor care o susţin este covârşitor

– vă solicit în numele PNL să arătăm românilor că nu ne punem în calea unui verdict pe care ei vor să-l dea. Să arătăm că suntem în serviciul poporului, că militam pentru interesul public. Preşedintele a acţionat în cadru constituţional pe baza prerogativelor pe care le are.

– abrogarea ordonanaţei 13 nu duce la suspendarea referendumului ci la detensionarea situaţiei.

– avem obligaţia ca în Parlament să clarificam situaţia celor două ordonanţe

– ordonanaţa 13 trebuie respinsă în Parlament şi ordonaţa 14 trebuie adoptată

– PNL va fi alături de cetăţeni care pot să se manifeste cu o voce clară cu privire la orientarea României pe un parcurs european.

ACTUALIZARE 15:15 Sebatorul PSD Şerban Nicolae a citit raportul comisiilor de specialitate care au dat cu aviz favorabil cerere preşedintelui Klaus Iohannis.

Comisiile de specialitate au dat aviz favorabil cu condiţiile să se respecte Constituţia României, deciziile CCR si recomandărilor de bune practici recomandate de Comisia de la Veneţia.

„Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”, a transmis Klaus Iohannis în scrisoarea adresată Parlamentului, în 24 ianuarie.

Parlamentul are 20 de zile pentru a da un răspuns cererii preşedintelui.

Legal, după 20 de zile de când înştiinţează Parlamentul, fie că are, fie că nu un răspuns din partea celor două Camere, preşedintele emite decretul de convocare a referendumului.

Şeful statului este singurul care decide data şi problemele asupra cărora va fi consultată populaţia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite