Parlamentul și Comisia Europeană, reacții în cazul Laurei Codruța Kovesi. „Este esențial ca toți candidații să fie tratați corect”

29 martie 2019, 15:34

Și Comisia Europeană reacționează. Purtătorul de cuvânt, Margaritis Schinas, a făcut apel la autoritățile române să o trateze cu onestitate pe Codruța Kovesi.

Este esențial ca toți candidații să fie tratați corect – a spus purtătorul de cuvânt și a precizat ca executivul comunitar cere Guvernului României și autorităților sa respecte principiul cooperării, conform tratatelor.

Comisia Europeană a cerut vineri României să coopereze pentru desemnarea procurorului-șef european.

Într-o declarație publică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Margaritis Schinas s-a referit explicit la activitatea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din justiţie. ‘Aşa cum am mai spus, Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare evoluțiile privind statul de drept în România şi a subliniat că România trebuie să readucă foarte urgent procesul de reformă pe calea cea bună. Asta înseamnă un progres, nu un regres şi abţinere de la orice pași care anulează progresele realizate în ultimii ani’, a declarat Schinas, potrivit Agerpres.

În contextul în care fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, care candidează la funcţia de procuror-şef european, este anchetată de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie din Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, purtătorul de cuvânt a precizat: ‘Deşi nu comentăm procedurile naţionale, Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape această ultimă evoluţie’.  ‘Este vital ca toţi candidaţii, promovaţi de o comisie independentă de selecţie, să fie trataţi corect pe parcursul acestui proces. De aceea, Comisia face apel la guvernul şi autorităţile române să respecte pe deplin principiul cooperării sincere, consfinţit în Tratat, în ceea ce priveşte procedura de selecţie a procurorului-şef european. Toţi candidaţii trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecţie. Vă reamintim că Comisia a subliniat deja preocupările serioase privind Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie în ultimul raport din MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare – n. red.), referitoare la independenţa judiciară a acestui organ‘, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite