Parlamentarii vor vouchere pentru consultul oftalmologic al copiilor

18 septembrie 2022, 19:41

Maria are 6 ani și este în clasa pregătitoare. Părinții ei au dus-o la medicul oftalmolog, pentru a se asigura că vederea copilului este bună.

Posibilitățile de a preveni sau trata din timp afecțiunile oculare sunt însă extrem de mici, mai ales pentru părinții cu o situație materială precară. Din acest motiv, mai mulți parlamentari ai PNL au inițiat un proiect de lege prin care propun ca elevii din clasele primare să primească, anual, o sumă de bani pentru evaluări oftalmologice.

Christine Thellmann, deputat PNL: Alocarea de vouchere în valoare de 200 de lei pentru – fie achiziția de ochelari, fie consult oftalmologic. Modalitatea de a intra în posesia acestui voucher prin Inspectoratul Școlar și se adresează tuturor copiilor, nu doar copiilor din familii defavorizate.

Inițiativa este susținută și de aleșii PSD, care spun că prevenția este mult mai ieftină decât tratarea.

Maricel Popa, senator PSD: Aceste vouchere se dau la cerere și se decontează prin Casa de sănătate, la începutul anului sau ulterior. Copiii la țară, în mediul rural, nu au posibilitatea să meargă la un consult.

Mai mult, potrivit unui studiu invocat de inițiatorii proiectului, 70% dintre români nu merg la timp la o consultație oftalmologică.

Miruna Nicolae, medic oftalmolog: Trebuie să facă consult, după vârsta de trei ani, orice copil și de preferat acesta să fie anual, până la 14-15 ani. Dacă discutăm despre miopie, mai ales în zilele noastre, când copiii folosesc telefoanele, gadgeturi, la o vârstă fragedă, mușchii oculari sunt mai contractați.

Aleșii USR susțin că vor aduce un amendament pentru ca valoarea voucherelor să crească.

Ștefan Pălărie, senator USR: În momentul respectiv, copiii săraci vor afla că au nevoie de ochelari și atât. Statul i-a ajutat doar să afle că au nevoie de o pereche de ochelari. Este o acoperire incompletă.

Inițiatorii proiectului așteaptă, de la Guvern, răspunsul legat de sursa de finanțare, care ar urma să acopere costurile pentru cei 940.000 de elevi înscriși de la clasa pregătitoare până la clasa a patra. Proiectul urmează să fie supus votului în plenul Senatului, apoi va ajunge la Camera Deputaților, forul decizional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite