Parlamentarii vor să avem mai multe libere. Mediul de afaceri nici nu vrea să audă: „Să ne gândim în primul rând cum facem să fim mai eficienți în activitate și zilele libere vin de la sine”

13 iunie 2022, 20:38

În România avem 15 zile libere pe an, în vreme ce în Spania sunt 37, în Albania 21, iar în Germania 18.

Prin urmare, 10 deputaţi PNL propun să avem zi liberă și pe 6 ianuarie, când este Botezul Domnului.

Colegii de la Senat au respins iniţiativa, pe motiv că ar face pagubă la bugetul de stat. La Camera Deputaţilor ar putea, însă, să aibă undă verde, mai ales că guvernul nu spune în punctul de vedere nici da, nici ba, ci lasă Parlamentul să decidă asupra oportunităţii adoptării legii.

Daniel Gheorghe, deputat PNL:Oamenii au dreptul ca, de Botezul Domnului, să aibă o zi liberă de care să se bucure ei înșiși, alături de familie„.

Mediul de afaceri, în schimb, nu vrea să audă de zile libere.

Sterică Fudulea, secretar general CNIPMMR: Avem şi prea puţină productivitate a muncii comparativ cu piaţa europeană. Deci cred că ar trebui să ne gândim în primul rând cum facem să fim mai eficienți în activitate și zilele libere vin de la sine”.

Un parlamentar de la USR propune să avem liber şi în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, cu argumentul că aşa se întâmplă în alte ţări europene, cum ar fi Bulgaria, Cehia, Letonia sau Lituania.

Senatorii au respins legea, iar la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor a primit raport de respingere. Motivul: avem suficiente libere în luna decembrie.

Ana Cătăuță, deputat PSD:Luna decembrie este și o lună mai complicată, este o lună în care, mai ales la nivelul firmelor, se fac acele bilanțuri financiare, în care sunt încheierile de an, sunt foarte multe lucruri de făcut„.

Câteva zeci de parlamentari de la PNL şi PSD propun să ne luăm zilele libere în timpul săptămânii atunci când ele pică în timpul weekendului. De exemplu, de Rusalii, ar trebui să avem liber şi marţi, ca să recuperăm prima zi de Rusalii, care pică într-o duminică.

Consiliul Economic şi Social a avizat negativ legea, pe motiv că este populistă şi că ar creşte costurile agenţilor economici.

Anul acesta, 6 zile dintre cele 15 libere pică în timpul weekendului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă