Parlamentarii vor cluburi pentru fumători. Modificările la legea antifumat au trecut de Senat

19 septembrie 2017, 21:42

De mai bine de un an, fumatul este interzis în spațiile închise. Excepţie fac închisorile şi locurile special amenajate din zonele de tranzit ale aeroporturilor.

Persoanele fizice care încalcă legea, pot fi amendate cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice, pot fi sancţionate chiar şi cu 15.000 de lei.

Peste 30 de parlamentari cer modificarea legii. Ei vor să se permită fumatul în interior. Dar să existe baruri şi restaurante destinate exclusiv fumătorilor. Iar ca argument aduc libertatea fiecărei persoane. Măsura e văzută cu ochi buni de unii fumători.

Iniţiativa a fost respinsă de preşedintele PSD şi de Guvern.

Propunerea nu este acceptată nici de medici şi nici de societatea civilă, care cer modificări mai dure.

Medicii speră să îi convingă pe parlamentari să interzică ţigările electronice în locurile de joacă. Asta pentru că cei mici au tendinţa de a-i imita pe adulţi. Statisticile sunt deja îngrijorătoare. Unul din doi copii fumează cel puţin o dată până la 18 ani.

Reprezentanţii ONG-urilor cer să nu se mai fumeze nici în maşini, în prezenţa copiilor sau a gravidelor. Iar ţigările electronice ar putea fi interzise în baruri sau restaurante.

Anual, 42 de mii de români mor din cauza fumatului. Inclusiv tineri sub 25 de ani.

Modificările aduse legii fumatului au fost adoptate de Senat şI urmează să fie supuse votului în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor şi apoi în plen.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite