Parlamentarii se întrec în propuneri care să limiteze condițiile de funcționare a jocurilor de noroc. Aleșii USR vor să interzică sălile pentru astfel de activități în anumite localități. Și să le scoată chiar de la parterul blocurilor. Inițiativa este contestată însă de reprezentanții acestei industrii, care cred că statul ar trebui să se ocupe mai mult de informarea populației.
Parlamentarii vor ca în localitățile mici să nu mai poată fi deschise săli pentru jocurile de noroc. Dar nu este singura propunere.
Tudor Pop, deputat USR: "Operatorii să nu mai poată să deschidă săli de jocuri în localitățile cu o populație mai mică de 5000 de locuitori, la parterul blocurilor. [...] Să se mai impună o distanță minimă de 300 de metri între sălile de jocuri de noroc."
Liderii USR propun ca în termen de doi ani reprezentanții industriei jocurilor de noroc să mute sălile de joc de la parterul blocurilor, în clădiri special amenajate.
Reprezentanții organizatorilor și producătorilor jocurilor de noroc susțin că o astfel de lege ar putea diminua bugetul de stat.
Aceștia consideră că pentru a preveni dependența de jocurile de noroc, este nevoie de educare și informare în masă despre efecte, dar și de diminuarea reclamelor acestora, atât în mediul online, cât și la TV. Și parlamentarii Puterii vin cu amendamente.
În România, funcționează peste 11.000 de agenții de pariuri sportive și 73.000 de aparate mecanice, numite popular "păcănele". Psihologii atrag atenția că dependența de jocuri de noroc este o tulburare care afectează tot mai mulți români, inclusiv tineri.