Parlamentarii europeni, dezbatere pe tema asistenței financiare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

3 iulie 2017, 23:29

Blocată timp de câteva luni în Parlamentul European din cauza controverselor iscate în jurul reformei electorale din Republica Moldova, discuţia despre ajutorul financiar a ajuns în faza finală.

Raportorul acestui dosar, europarlamentarul Sorin Moisă, a pledat în faţa colegilor săi pentru acordarea celor trei tranşe de bani, garantându-le că traseul acestora va fi atent monitorizat şi este strict condiţionat de continuarea reformelor, putând fi întrerupt în orice moment.

În cadrul discuţiilor, aleşii europeni au polemizat intens pe seama utilităţii acestor bani, în condiţiile în care Republica Moldova nu reuşeşte să iasă din zona de turbulenţe politice şi economice. În acest context, a fost evocată şi controversată reforma electorală, despre care Comisia de la Veneţia s-a exprimat că nu este oportună, în acest moment, la Chişinău.

Unii eurodeputaţi s-au opus acordării asistenţei financiare pentru Republica Moldova, argumentând că nu este normal ca banii cetăţenilor europeni să fie trimişi într-o ţară în care nu mai puţin de 1 miliard de dolari au fost devalizaţi din băncile moldoveneşti.

Alți aleşi europeni au pledat pentru neimplicarea Uniunii Europene în ceea ce au numit neutralitatea moldovenească între Est şi Vest.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite