Parlamentarii Coaliției au decis să reducă atribuțiile și libertatea de mișcare pentru avertizorii de integritate

Parlamentarii Coaliției au decis să reducă atribuțiile și libertatea de mișcare pentru avertizorii de integritate. Adică pentru cei care trebuie să sesizeze nereguli în folosirea banilor europeni, inclusiv miliardele din PNRR. Opoziţia şi societatea civilă reclamă inclusiv încălcarea unei directive europene. Iar şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, ameninţă cu o sesizare a Comisiei Europene.

02 Iulie 2022, 19:12 Știrile TVR |

Pe final de sesiune legislativă, deputaţii coaliţiei PSD, PNL, UDMR, au impus în regim fulger modificarea legii.

Potrivit noilor amendamente formulate de preşedintele comisiei juridice, social-democrata Laura Vicol şi asumate de deputaţii jurişti ai actualei Coaliţii, a fost eliminat anonimatul şi principiul bunei credinţe a avertizorilor de integritate.

În acelaşi timp a fost introdusă obligaţia raportării interne, cu semnătură, nume şi prenume, pe linie ierarhică, a neregulilor constatate.

Posibilitatea divulgării publice a fost amânată la 3 luni după raportarea internă, care poate fi distrusă după doar 2 ani, deşi directiva europeană în materie prevede că acestea se păstrează atât timp cât este necesar.

Mai mult, Camera Deputaţilor a aprobat scăderea cu două treimi a amenzilor date pentru dispunerea de represalii împotriva celor care au curajul să facă astfel de raportări.

Aspru criticate sunt modificările şi de către mai bine de 20 de ONG-uri, care cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR.

În faţa presiunii publice, liberalii dau înapoi.

USR nu a reuşit sa obţină semnăturile parlamentarilor Forţei Dreptei şi a celor plecaţi din partid pentru a demara un demers la Curtea Constituţională.

Proiectul va ajunge în aceste zile pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, care fie poate să-l promulge, fie să-l retrimită legislativului spre reexaminare sau să-l atace la Curte.

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 37°C 28°C
IASI 30°C 22°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 31°C 29°C
CRAIOVA 32°C 26°C
BRASOV 28°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI