Parlamentarii britanici au respins moţiunea premierului conservator Boris Johnson

5 septembrie 2019, 08:45

Premierul britanic Boris Johnson suferă înfrângere după înfrângere și vede năruindu-se, pe zi ce trece, speranțele că poate gestiona fără probleme divorțul de Uniunea Europeană. În decurs de 24 de ore, Parlamentul a demonstrat de trei ori că îi este ostil.

Noaptea târziu, parlamentarii au respins și moțiunea premierului Boris Johnson privind convocarea de alegeri anticipate la 15 octombrie.

Propunerea executivului britanic a întrunit susţinerea a 298 de parlamentari, iar pentru aprobare era nevoie de 434 de voturi, adică două treimi din totalul deputaţilor. Împotriva moţiunii au votat 56 de deputaţi. Parlamentarii laburişti au avut instrucţiuni din partea partidului să se abţină de la vot.

Jeremy Corbyn, liderul opoziției și al Partidului Laburist: „Oferta organizării de alegeri seamănă cu oferirea câte unui măr şi pentru Albă ca Zăpada şi pentru regina cea rea. Ceea ce oferă el nu este nici măr, nici măcar o alegere, ci otrava unui Brexit fără acord.”

Schimburile de replici între premier și liderul opoziției au pus gaz pe foc într-o dezbatere și așa tensionată. Vizibil marcat de încă o înfrângere, Boris Johnson a ținut să aibă ultimul cuvânt: „Cred că este primul lider al opozitiei, în istoria democraţiei din ţara noastră, care refuză invitaţia la alegeri. Pot doar să speculez cu privire la motivele din spatele ezitării sale. Concluzia evidentă este, mă tem, că el nu crede că va câştiga.”

Îndârjit să obțină câștig de cauză, premierul Boris Johnson convoacă din nou la vot Camera Comunelor, lunea viitoare, tot pentru alegeri anticipate.

Între timp, urmează un vot în Camera Lorzilor, iar unul dintre membrii acesteia declară, exasperat, că situația e demnă de Cartea Recordurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă