Parlamentare 2020 | Prezență modestă în străinătate, cu un ritm mai susținut de vot în țări cu importante comunități de români. Respectarea măsurilor sanitare, verificată inclusiv de autoritățile locale

În străinătate, a doua zi de vot a decurs în condiții bune. S-a votat în ritm susținut, în ultimele ore, în unele regiuni din Italia, Republica Moldova, Germania și Marea Britanie. Cea mai mare prezență este în rândul bărbaților cu vârste între 45 și 64 de ani, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente.

06 Decembrie 2020, 06:43 (actualizat 06 Decembrie 2020, 20:38) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Alegeri. Vot diaspora"

Prezență modesta în străinătate, cu un ritm mai susținut de vot în țări cu importante comunități de români: Italia, Germania, Marea Britanie și Spania.

Prin corespondență au votat 21.329 de persoane.

În Italia, unde oficial trăiesc peste 1.200.000 de români, au venit la secții și persoanele care inițial s-au înscris să voteze prin corespondență, dar ale căror voturi nu au ajuns la timp în țară.

Nu s-au format cozi la niciuna dintre cele 137 de secții deschise în peninsulă și datorită faptului că peste tot comisiile sunt extinse și sunt multe tablete.

Românii din Londra au fost sfătuiți să evite aglomerarea zonei Stratford și să meargă să voteze la secțiile alternative. Apelul a fost postat pe o rețea de socializare de Ambasada României în Regatul Unit, pentru evitarea sancțiunilor din partea autorităților britanice.

În Franța, criza sanitară a impus măsuri stricte și completarea unei declarații de deplasare, iar în Germania, autoritățile au verificat dacă măsurile anti-COVID sunt respectate în secții.

Românii din străinătate au votat cu gândul la cei de acasă. Ei aleg pe cei 6 parlamentari care îi vor reprezenta în noul legislativ.

________________________

ACTUALIZARE 30.955 de alegători s-au prezentat la urne în Spania până la ora 20.00, a precizat Oana Dobrescu pentru Telejurnal. Aici au fost organizate cele mai multe secții din străinătate - 140.

ACTUALIZARE Londra încă se află în zona a doua de carantinare, de aceea și apelul lansat duminică după-amiază de Ambasada României, a explicat Felix Totolici, corespondent TVR, pentru Ediție specială 18.00.

Regula de 6 persoane în interiorul unui spațiu public încă se aplică. Atunci, autoritățile consulare române i-au sfătuit pe alegătorii din Londra să se deplaseze la secțiile de votare alternative.

Mai mult de 16 mii de români au votat în Regatul Unit până la ora 18.00, iar la secția 429 din Portsmouth, unde corespondentul Știrilor TVR a filmat sâmbătă, au votat 280 de alegători - o prezență triplă față de sâmbătă.

În Marea Britanie trăiesc oficial peste 600 de mii de români.

ACTUALIZARE Cu puțin peste 10 mii de persoane au votat în Franța până la ora 18.00. În ultimele ore s-a remarcat o ușoară creștere a prezenței. Cele mai bune cifre se înregistrează la secțiile de la Ambasada din Paris și de la Secția consulară.

Cei care vin la vot trebuie să completeze o declarație de deplasare emisă de autoritățile franceze, a precizat Mihaela Antoche pentru Ediție specială 18.00.

ACTUALIZARE Până la ora 18.00 au votat aproape 27 de mii de români în Germania, deși interesul per total este relativ redus.

Restricțiile foarte dure descurajează probabil cetățenii să meargă la urne.

Persoane care au votat fie la Berlin, fie în Bavaria au relatat că atmosfera din centrele de vot este foarte calmă, dar, cel mai important, se respectă cu strictețe măsurile de igienă impuse atât de autoritățile de la București, cât și de autoritățile federale, a relatat Alina Kuehnel, jurnalistă Deutsche Welle.

Se fac controale de câteva ori pe zi pentru a se supraveghea respectarea cu strictețe a măsurilor.

ACTUALIZARE 26.012 români care trăiesc în Spania au votat până la ora 18.00, a precizat Oana Dobrescu pentru Ediție specială. Au fost multe situații în care oamenii au venit la vot fără documentele necesare. Este pentru prima oară când trebuie prezentat un document pe care să fie trecut domiciliul în străinătate.

ACTUALIZARE La ora 17.00, ora României, s-au deschis şi secţiile de votare organizate în vestul SUA (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi al Canadei (Vancouver).

Votarea s-a încheiat în 19 secţii de votare din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam şi Kazahstan.

ACTUALIZARE În Germania au votat aproape 22 de mii de cetățeni români până la ora 16.00, ceea ce reprezintă un număr relativ redus, dar nu surprinzător în contextul pandemiei, a transmis pentru Ediție specială Alina Kuehnel, jurnalistă Deutsche Welle.

Duminică după-amiază, premierul landului Bavaria a anunțat declararea stării de catastrofă, iar aici trăiesc cei mai mulți români - aproape 200 de mii de persoane. Pentru aceștia au fost organizate 20 de secții de vot.

ACTUALIZARE Ambasada României la Londra lansează un apel cetăţenilor români din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să meargă la vot la secţiile de votare libere şi să evite aglomerarea zonei Stratford din capitală şi eventuale sancţiuni ale autorităţilor britanice.

''Recomandăm alegătorilor români din zona de Nord şi Nord-Est a Londrei (#Ilford, #Barking, #Romford) să utilizeze #SecţiileDeVotare alternative. Subliniem că este esenţial să respectăm restricţiile impuse de autorităţile britanice cu privire la aglomerarea de persoane în spaţiile publice'', scrie ambasada.

ACTUALIZARE Până duminică la prânz, în Spania s-au prezentat la urne 18.030 de români.

"Interesul este scăzut, pentru că mulți dintre românii cu care am stat de vorbă s-au plâns că nu sunt suficient reprezentați în Parlament", a transmis Oana Dobrescu, corespondent TVR, pentru Telejurnal 14.00.

Practic, în diaspora se votează doar 2 senatori și 4 deputați, care ar trebui să se ocupe de problemele a milioane de români care locuiesc în străinătate.

Mai mult, ei acuză autoritățile că nu s-au preocupat să afle numărul exact al românilor care alcătuiesc diaspora.

Printre problemele cel mai des semnalate se numără birocrația, accesul la informație și, nu în ultimul rând, comunicarea cu instituțiile din România.

ACTUALIZARE Până la ora 14.00, au votat peste 155 de mii de români cu domiciliul în străinătate.

În Italia au existat alegători care nu au putut să voteze pentru că nu aveau la ei documente care să ateste că au domiciliul sau reședința în străinătate, a transmis pentru Telejurnal 14.00 Elena Postelnicu, corespondent Radio România Actualități.

Oficial, în Italia trăiesc cu rezidență peste 1.200.000 de conaționali, însă numărul real este mult mai mare, în condițiile în care mii de români lucrează la negru și nu au reședință.

S-au prezentat la secții și conaționali care, inițial, s-au înregistrat să voteze prin corespondență, dar ale căror voturi nu au ajuns în timp în țară.

Prezența la vot era redusă la orele amiezii în toată Italia. La Secția consulară a României la Roma au votat sâmbătă și duminică aproximativ 980 de cetățeni la două secții.

ACTUALIZARE Până la ora 13.00, au votat peste 136 de mii de români cu domiciliul în străinătate. Sunt 748 de secții de vot, în 93 de tari. Românii aflați în străinătate ca turiști, ori în tranzit, NU pot vota.

Românii din diaspora au venit la vot cu speranța că, la un moment dat, vor avea și acasă aceleași condiții pe care le au în țările în care muncesc.

Deși de regulă românii din străinătate sunt mai atrași de alegerile prezidențiale și vin în număr mai mare la vot, sunt și votanți care consideră că scrutinul parlamentar e mai important.

Se votează și în Republica Moldova, unde, cu sprijinul autorităților locale, au fost amenajate 30 de secții de vot.

Procesul de votare la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților s-a încheiat la secțiile din Auckland, Canberra, Melbourne și Sydney.

ACTUALIZARE Ministerul Afacerilor Externe anunță că a doua zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare 2020 s-a încheiat în Auckland, Noua Zeelandă. Potrivit fusului orar, următoarele secții care se vor închide sunt cele din Australia.

MAE anunță că procesul de votare la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 5 și 6 decembrie 2020 s-a încheiat la secția de votare din Auckland. La secția din Noua Zeelandă desfășurarea procesului electoral s-a desfășurat fără probleme și fără prelungirea votării.

La ora 12.00, ora României, se vor închide și secțiile de votare din Canberra, Melbourne și Sydney.

Cum votează românii din diaspora

Peste 86.000 de români au votat în diaspora, sâmbătă, până la ora 22,00 (ora României), la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, în prima zi a scrutinului. În diaspora sunt organizate  748 de secţii de votare. În prima zi de vot au apărut probleme la votul prin corespondență.

Românii cu reședința în străinătate pot vota pe baza unui act de identitate și a unui document care să ateste că locuiesc în străinătate, iar cei care au domiciliul în afara țării se vor prezenta la vot cu pașaportul românesc, în care este menționat că au domiciliul în străinătate.

Este pentru prima oară când alegerile parlamentare în străinătate se derulează pe parcursul a două zile.

Circumscripţia electorală pentru cetăţenii români din afara ţării este reprezentată de 2 senatori şi 4 deputaţi.

Votarea se desfăşoară între orele 7,00 - 21,00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23,59 dacă mai sunt alegători în secţie sau la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Potrivit ultimelor date transmise de AEP, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de peste 740.000.

35.808 cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 3.078 au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro.

Cele mai multe cereri pentru votul la secţie au fost depuse de românii din Marea Britanie, Germania, Spania, Italia.

În străinătate sunt  organizate 748 de secţii de votare în 93 de ţări. Cele mai multe sunt în Spania - 140, Italia - 137, Germania - 61, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 50, Franţa - 48. În SUA sunt 36 de secţii de votare, Republica Moldova - 30, Belgia - 19, Austria - 17, Irlanda - 16, Olanda - 15, Grecia - 11, Norvegia şi Danemarca - câte 10, Portugalia - 9, Australia şi Noua Zeelandă - 7 secţii.

În contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile din Malta şi Nigeria au transmis că nu vor permite înfiinţarea de secţii de votare. Totodată, din motive obiective, nu vor fi organizate secţii de votare în Venezuela (activitatea misiunii diplomatice a fost suspendată ca urmare a deteriorării condiţiilor de securitate) şi în R.P.D. Coreeană (graniţele acestui stat sunt închise, ceea ce nu permite trimiterea materialelor necesare).

Cele mai puţine secţii de votare vor fi în: Albania, Algeria, Angola, Regatul Arabiei Saudite, Argentina, Armenia, Noua Zeelandă, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Columbia, Republica Coreea, Croaţia, Cuba, Egipt, Estonia, Etiopia, Filipine, Georgia, India, Indonezia, Regatul Haşemit al Iordaniei, Iran, Islanda, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuweit, Liban, Lituania, Letonia, Republica Macedonia de Nord, Malaezia, Maroc, Mexic, Muntenegru, Sultanatul Oman, Republica Islamică Pakistan, Palestina, Peru, Qatar, Senegal, Singapore, Republica Arabă Siriană, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, Sudan, Thailanda, Tunisia, Turkmenistan, Uruguay, Uzbekistan, Vietnam şi Zimbabwe. În fiecare dintre aceste state va fi organizată câte o secţie.

În baza legislaţiei electorale actuale, în străinătate nu se folosesc urnele mobile.

Prima zi de vot pentru românii din diaspora

Prezența a fost  modestă în prima zi de vot în străinătate, inclusiv în țări cu importante comunități de români, precum Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie. S-au organizat 748 de secții, unde pot vota, timp de două zile, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Potrivit MAE, procesul decurge în condiții foarte bune. Secțiile sunt dotate corespunzător, inclusiv cu mijloacele de protecţie sanitară. În țările unde pandemia a adus restricții de circulație, spre exemplu în Franța, românii trebuie să completeze declarația de deplasare emisă de autoritățile de la Paris și să bifeze căsuța cu numărul 7.

Au apărut însă probleme la votul prin corespondență. 35.880 de români au validat cereri în aplicație pentru acest tip de vot, însă la misiunile diplomatice și la cele 3 secții organizate de MAE au ajuns plicurile cu voturile a 21.600 de oameni. Președintele Autorității Electorale Permanente a declarat pentru Telejurnal că a cerut BEC să clarifice situația a aproximativ 14.000 de plicuri care nu au ajuns în țară.

BEC a cerut Poștei Române informații privind votul exprimat prin corespondență. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Poștei recunosc că 1.092 de plicuri au ajuns în România după expirarea termenului limită.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu, explică situația. El consideră că fie cetățenii au primit plicurile și nu le-au mai expediat, fie că acestea ar fi blocate în tranzit în serviciile poștale naționale.

Ludovic Orban, prim-ministrul României: "Au ajuns un număr de câteva sute, nu cunosc exact data, de plicuri cu voturi exprimate care au venit după data de 3 decembrie. Ele nu pot fi considerate valide pentru că așa spune legea, nu vrea nimeni, asta este prevederea legală. (...) Rog pe cetățenii care, poate nu din cauza lor, cei mai mulți, nu li s-a validat votul să-și exercite dreptul în cursul zilei de mâine".

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI PARLAMENTARE 2020
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI