GALERIE VIDEO

Parlamentare 2020 | Locuitorii din zonele cu restricţii sanitare au primit derogare şi au putut circula spre secții fără declaraţie. Cel mai în vârstă alegător, un bărbat din Botoșani

Cu gândul la viitor, la condiţii mai bune de viaţă în România, alegătorii care au mers la urne au păstrat convingerea că votul lor contează. Sunt alegeri pentru viitorul Parlament şi urmează 4 ani fără alte alegeri. Cetăţenii îşi doresc ca toţi cei care ajung în Parlament să fie mai implicaţi şi mai devotaţi celor care i-au ales.

06 Decembrie 2020, 11:16 (actualizat 06 Decembrie 2020, 21:50) Știrile TVR |
Primele alegeri parlamentare în pandemie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ca la fiecare scrutin, imediat după deschiderea secțiilor, au fost alegători care au vrut să voteze cât mai repede. Unii de teama noului coronavirus.

Pentru prima dată s-a votat şi în condiţii de carantină. Locuitorii din zonele cu restricţii au primit derogare şi au putut circula spre secţiile de vot fără declaraţie.

Au venit la vot de la cei mai tineri până la cei mai în vârstă.

Panait Mitel, din comuna botoșăneană Tudora, are 105 ani, este veteran de război și fost prizonier în lagărele ruseşti. La prezidențialele de anul trecut a mers la secția de vot, azi a cerut urna mobilă.

Marius Ștefan este la începutul vieții de adult. Are 18 ani și azi a votat prima oară.

Alegătorii ştiu că fiecare vot contează și speră ca viitorii parlamentari să respecte mandatul pe care îl primesc şi să le susţină opţiunile pentru condiţii mai bune de viaţă.

________________________

ACTUALIZARE Peste 100 de bolnavi din Spitalul județean Buzău, printre care și pacienți infectați cu coronavirus, au reușit să voteze după ce au cerut urna mobilă.

La Galați, doar 27,7% din alegători și-au exercitat dreptul de vot.

La Brăila, polițiștii au întocmit 3 dosare penale. Primarul comunei Dudești a fost surprins în timp ce oferea bani alegătorilor pentru a vota pentru un anumit candidat.

ACTUALIZARE Alegătorii din județele Moldovei nu au ieșit în număr mare de vot. Au lipsit anumite categorii sociale - studenții, de exemplu, veniți în număr foarte mic în secția în care s-a aflat echipa Știrilor TVR.

În Timișoara au venit tinerii să voteze, dar mult, mult mai puțini comparativ cu alte scrutine.

Hunedoara e pe primul loc la prezență în vestul țării, iar Aradul pe ultimul loc în această zonă.

Membrii secției de votare la care este arondat Spitalul Județean din Timișoara au refuzat să intre în zona roșie. Ei riscă să fie sancționați cu amendă.

În comuna Pleșoiu din Olt, procesul a fost întrerupt după ce s-a constatat că o ștampilă a dispărut. După 20 de minute, procesul de vot a fost reluat. Mehedințiul este pe primul loc în țară în ceea ce privește prezența la urne.

În Constanța, care se află în carantină, prezența este de asemenea scăzută, 28,20%, cel mai probabil din teama de infectare. Comparativ cu alți ani, sunt mai multe cereri cu urna mobilă.

Și în Tulcea prezența este scăzută. În jur de 25% din numărul total de votanți s-au prezentat la urne până la ora 18.00.

ACTUALIZARE Procesul de votare se desfășoară în condiții speciale în municipiul Constanța și în celelalte localități aflate în carantină. Cei care merg la vot astăzi nu au nevoie de declarație pe propria răspundere, ci se pot deplasa doar cu buletinul sau cu cartea de identitate.

Din cauza numărului mare de cazuri de COVID, mulți oameni au apelat la urna mobilă pentru a putea să își exercite dreptul la vot.

La fel ca în alte secții de votare, au fost create circuite pentru cei care intră și pentru cei care ies. Alegătorilor li se măsoară temperatura la intrare, păstrarea distanței și dezinfectarea sunt reguli care trebuie respectate de către toți.

Municipiul Constanța, unde rata de infectare depășește indicele de 10 la mia de locuitori, este în carantină până pe 18 decembrie. Măsura a fost prelungită vineri, cu încă două săptămâni.

Până la ora 12,00, din totalul de 621 de mii de votanți la nivelul județului Constanța, au votat peste 73 600.

Peste două milioane și jumătate de alegători sunt așteptați la urne astăzi în Oltenia pentru a alege parlamentarii care îi vor reprezenta în Camera Deputaților și Senat pentru următorii patru ani. Au drept de vot cetățenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv astăzi, în ziua alegerilor, și cărora vreo instanţă nu le-a interzis acest drept.

Luisa Tîrcă, de la TVR Timișoara, ne spune cum se votează în Banat.

Aproape 600 de secții de votare au fost organizate pentru acest scrutin în județul Mureș. Și, pentru a se evita orice problemă, în zonă sunt la datorie peste 160 de polițiști.

În estul țării, în județul Iași, aproape 800 de mii de persoane sunt aşteptate astăzi la urne. Însă și acum, ca și la alegerile locale din toamnă, unii oameni votează în spaţii inedite. Mai multe informaţii despre secții de votare organizate în locuri mai puțin obișnuite are Steliana Orăşanu, de la TVR Iaşi.

Vot sub semnul carantinei în Cetatea Unirii, Alba Iulia. Peste 300 de mii de alegători sunt așteptați la urne să decidă pe cine vor să trimită în Parlamentul României. Orașul este în carantină și, chiar dacă nu trebuie să completeze declarații pentru a merge la vot, oamenii vor trebui să respecte toate măsurile sanitare, de altfel, ca peste tot în țară.

18 802 secții de votare în țară

Lista interactivă a celor 18.802 secţii de votare organizate pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2020 poate fi consultată la adresa https://gis.registrulelectoral.ro:8443/DrumLaSectie.

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, face un apel către toţi participanţii la procesul electoral să respecte măsurile de distanţare fizică şi regulile de protecţie sanitară impuse de autorităţi.

În în operaţiunile electorale sunt angrenați peste 37.000 de preşedinţi şi locţiitori, aproximativ 23.000 de operatori de calculator şi peste 150.000 de reprezentanţi ai partidelor politice.

În organizarea alegerilor parlamentare sunt implicate mai multe instituții, printre care Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Naţional de Statistică, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Poşta Română, prefecturile și primăriile.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI PARLAMENTARE 2020
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI