Parizienii au votat masiv împotriva trotinetelor electrice

Trotinete electrice de închiriat / Pixabay
Trotinete electrice de închiriat / Pixabay
3 aprilie 2023, 07:58

Capitala Franței a fost primul mare oraș care a îmbrățișat trotinetele electrice. Acum însă locuitorii au votat în cadrul unui referendum local pentru interzicerea lor, îngrijorați în special de multiplele accidente în care au fost implicate aceste trotinete, dar și aspecte legate de parcare sau ecologie.

Audrey Cordier, medic: Am venit să votez împotriva trotinetelor electrice în Paris. Pentru că sunt sursă multor accidente atât pentru cei care le folosesc cât şi pentru pietoni. În muncă mea văd foarte multe accidente cauzate de aceste trotinere, sunt prea multe efecte negative.

Theo Marty, student: În parcări ordonate aceste trotinete sunt aruncate căa gunoaiele. Bateriile litiu consumate sunt de multe ori aruncate în Sena. În plus, aspectul social, pentru că mulţi angajaţi sunt exploataţi de firme mari, Uber, Lime, etc. care nu le plătesc salarii corecte şi asta nu e drept.

Trotinetele electrice au fost introduse la Paris în 2018. După doi ani haotici în 2020 atunci autoritatile au luat primele măsuri: au limitat numărul operatorilor la 3, viteza maximă permisă a fost stabilită la 20 de km pe oră, iar abandonarea trotinetelor în afara locurilor speciale de parcare se pedepsește cu amendă de 35 de euro. Insuficient spun mulți și o arată și statisticile. Anul trecut 3 oameni au murit la Paris și 459 au fost răniți în urmă accidentelor provocate de trotinete electrice, o creștere cu 40% față de anul 2020. Chiar și așa aceste vehicule sunt foarte apreciate de unii.

Christine le Bret, pensionară: Singurul mod să-mi văd nepoţii care locuiesc în cealaltă parte a Parisului, în suburbii, este c ei să poată folosi trotinetele. Pentru că metroul şi autobuzele nu circulă, iar în zile de lucru călătoria durează 45 de minute, iar pe trotinetă ei ajung în doar 25 de minute.

La referendumul de ieri au participat doar 8% dintre parizieni. Chiar și așa primarul Anne Hidalgo a spus că va respectă voința oamenilor, iar municipalitatea a anunță că până în luna august cel mai târziu toate cele 15 mii de trotinete electrice trebuie să dispară de pe străzile capitalei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite