Paris: Statuile celor 12 apostoli și 4 evangheliști au fost coborâte de pe vârful Catedralei Notre Dame pentru a fi restaurate

13 aprilie 2019, 09:57

Cele 16 statui din cupru, fără capete, de culoare gri-verzui, au făcut un adevărat dans prin aer până când au fost coborâte la sol și apoi transportate pentru a fi restaurate.

Philippe Villeneuve, arhitect: „Din 1871 nu am mai intervenit asupra statuilor. Şi sunt 80 de ani de când nu am făcut lucrări la turlă. Deci, e un şantier dublu, pentru că vom restaura ceva ce nu a fost niciodată restaurat de la arhitectul Viollet-le-Duc.”

Celebrele statui au 3 metri înălțime și peste 250 kg fiecare, iar îndepărtarea capetelor a permis specialiștilor o atentă observație a structurii interioare.

Marie-Helene Didier, restaurator de monumente istorice: „Nu ne-a fost frică, pentru că sunt operaţiuni care întodeauna arată spectaculos, dar ne-am obişnuit să le facem pentru monumentele istorice. În plus, condiţiile meteo au fost sublime. Totul a fost perfect.”

Statuile vor face drumul, pe rând, două câte două, până la Perigueux, unde vor fi restaurate și apoi se vor întoarce la Paris, pentru a fi repuse în vârful catedralei, în 2022. Mai mult, statuile își vor recăpăta culoarea originală, cea de bronz. În tot acest timp, celelalte statui vor rămâne în interiorul catedralei pentru a putea fi vizitate și admirate.

Operațiunea de restaurare va costa peste 800 de mii de euro, iar refacerea întregii turle a catedralei necesită fonduri de 11 milioane de euro.

Catedrala Notre Dame, unul dintre cele mai iubite simboluri ale Parisului, este vizitată de aproximativ 13 milioane de persoane în fiecare an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă