CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS

Paris: Statuile celor 12 apostoli și 4 evangheliști au fost coborâte de pe vârful Catedralei Notre Dame pentru a fi restaurate

O operațiune de anvergură s-a desfășurat la Paris,  absolut necesară pentru renovarea unuia dintre cele mai vizitate obiective turistice din întreaga lume - Catedrala Notre Dame. Statuile celor 12 apostoli și 4 evangheliști au fost coborâte de pe vârful celebrului monument, cu ajutorul unei macarale de 100 de metri. Şi nu oricum, ci  fără capete.

13 Aprilie 2019, 09:57 (actualizat 13 Aprilie 2019, 12:45) |

Cele 16 statui din cupru, fără capete, de culoare gri-verzui, au făcut un adevărat dans prin aer până când au fost coborâte la sol și apoi transportate pentru a fi restaurate.

Philippe Villeneuve, arhitect: "Din 1871 nu am mai intervenit asupra statuilor. Şi sunt 80 de ani de când nu am făcut lucrări la turlă. Deci, e un şantier dublu, pentru că vom restaura ceva ce nu a fost niciodată restaurat de la arhitectul Viollet-le-Duc."

Celebrele statui au 3 metri înălțime și peste 250 kg fiecare, iar îndepărtarea capetelor a permis specialiștilor o atentă observație a structurii interioare.

Marie-Helene Didier, restaurator de monumente istorice: "Nu ne-a fost frică, pentru că sunt operaţiuni care întodeauna arată spectaculos, dar ne-am obişnuit să le facem pentru monumentele istorice. În plus, condiţiile meteo au fost sublime. Totul a fost perfect."

Statuile vor face drumul, pe rând, două câte două, până la Perigueux, unde vor fi restaurate și apoi se vor întoarce la Paris, pentru a fi repuse în vârful catedralei, în 2022. Mai mult, statuile își vor recăpăta culoarea originală, cea de bronz. În tot acest timp, celelalte statui vor rămâne în interiorul catedralei pentru a putea fi vizitate și admirate.

Operațiunea de restaurare va costa peste 800 de mii de euro, iar refacerea întregii turle a catedralei necesită fonduri de 11 milioane de euro.

Catedrala Notre Dame, unul dintre cele mai iubite simboluri ale Parisului, este vizitată de aproximativ 13 milioane de persoane în fiecare an.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI