Părinţii, vânători de trofee. Copiii sunt trimişi la concursuri şi olimpiade încă din clasa pregătitoare

Copiii din România duc pe umeri, în multe cazuri, griji și responsabilități cât să doboare un adult. E o situație generată în primul rând de familie. Părinţii îşi înscriu copiii la concursuri şcolare şi olimpiade încă din clasa 0 din dorința de a le stimula spiritul de competiție și pentru a-i obișnui cu evaluările naționale. Specialiștii susțin însă că singurul lucru pe care îl poate dezvolta competiția, la o vârstă atât de fragedă, este complexul de inferioritate, frica de eșec şi stima de sine scăzută.

21 Mai 2019, 16:58 (actualizat 21 Mai 2019, 19:49) |
Părinții, vânători de trofee
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Viața copiilor a ajuns un nesfârșit  slalom între diverse competiții, școală și pregătire suplimentară.

Specialiștii sunt de părere că părinții pun o presiune prea mare pe proprii copii. Olimpiadele preșcolarilor, concursurile de limbi străine, micii exploratori sau matematicieni sunt doar câteva dintre competițiile la care merg elevii încă din clasa 0.

Nici ministrul Educației nu încurajează competiția excesivă, deși la școală primele evaluări ale copiilor încep din clasa a două.

“Ar trebui, cel puţin până la finalul clasei a IV-a, să nu vorbim de competiţii. S-ar putea să-i plictisească la un moment dat şcoala, să-i obosească efortul, să nu fie unul constant şi continuu", spune Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei

"Este o problema din ultimii 150 de ani a educației românești și anume centrarea pe competiție și performanță. Dacă vrem ca școala publică să asigure o educație de calitate, trebuie să investim în cooperare și nu în competiție", consideră Cristian Pârvulescu, membru Board, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională

Psihopedagogii susțin că în primii ani de școală copiii trebuie să învețe să aibă încredere, să se simtă în siguranță, să socializeze și, nu în ultimul rând, să se joace.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 17°C
IASI 16°C 13°C
CLUJ 12°C 9°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI