Părinţii cu copii bolnavi incurabil merg, an de an, la comisii de evaluare. Li se cer documente în plus şi sunt umiliţi

25 ianuarie 2017, 19:35

Umilinţă, frustrare, durere. Neputinţă şi, totuşi, speranţă.

Sunt sentimentele care o încearca pe Teodora, de mai bine de 3 ani, de când fetiţa ei a fost diagnoisticată cu autism. Ştie că Iris, fiica ei, nu se va recupera niciodată complet. Doar că adevarul ei şi al medicilor care o tratează pe fată nu este suficient pentru comisiile de specialitate puse să evalueze şi să dea certificatul de handicap copilei.

Este o situaţie greu de explicat pe care o semnalează în repetate rânduri şi organizaţiile non-guvernamentale. La fel şi mii de părinţi care au copii cu probleme.

Avem o lege care ne obligă să construim rampe de acces în faţa clădirilor pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poata intra mai uşor în interior, însă autorităţile par incapabile să modifice legea în ceea ce priveşte încadrarea acestor persoane în gradul de handicap pe care îl au.

Chiar dacă au lungit perioada de valabilitate a certificatelor, oamenii sunt nevoiţi să depună de anul acesta mult mai multe documente pentru obţinerea atestatului.

Fostul Guvern, care anul trecut a lucrat la schimbarea legislativă, recunoaşte hibele din sistem şi timpul scurt pe care l-a avut pentru a impune reguli mai simple.

Cu anomaliile sistemului actual se luptă şi o altă mamă. Mădălina, a cărei fetiţe a fost diagnosticată cu sindromul Down. Este plecată la recuperare în Statele Unite, pentru o perioadă de câteva luni.

Între timp, a primit o notificare de la Direcţia de Asistenţă Socială prin care i se cere să dovedească faptul că statutul copilulului nu s-a schimbat în timpul deplasării.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din Sectorul 6 explică acest caz doar printr-un răspuns scris: „Având în vedere declaraţia mamei minorului cu handicap, prin care își asumă încă din august 2016, obligația transmiterii documentelor care vizează orice modificare în statutul minorului, avem convingerea că aceasta va da curs solicitării noastre şi că va colabora cu reprezentanții instituției care urmăresc respectarea interesului superior al copilului cu handicap.”

În decembrtie, s-a schimbat legea, iar certificatele de încadrare în handicap au acum valabilitate dubla, de un an sau doi ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite