Părinţii care sunt în concediu pentru creşterea copiilor ar putea primi mai mulți bani, propune un proiect de lege

Un proiect de lege aflat pe masa parlamentarilor propune ca indemnizaţia şi stimulentul pentru revenirea la serviciu să fie actualizate cu rata inflaţiei. Sociologii consideră că doar această măsura nu este suficientă pentru a-i convinge pe români să devină părinţi.

02 Februarie 2023, 20:46 Știrile TVR |

Pentru a ține cât de cât pasul cu inflația, parlamentarii vor să crească indemnizaţia de creştere copil şi stimulentul de inserţie. Părinţii ar urma să primească mai mulţi bani, nu doar în perioada în care stau acasă, ci şi dacă vor să se întoarcă mai repede la serviciu.

Dacă indemnizaţia de creştere copil ar fi actualizată la situaţia economică din zilele noastre, valoarea ei maximă ar depăşi 11 mii de lei, în timp ce părinţii care care aleg să se întoarcă mai devreme la serviciu din concediu de creştere copil ar fi primit cel mult 1.707 lei.

În această situaţie sunt peste 410 mii de români, dintre care 14% sunt bărbaţi. Numai în luna decembrie a anului trecut, statul a plătit peste 533 de milioane de lei pentru indemnizaţia de creşterea copilului, cât şi pentru stimulentul de inserţie.

Cei mai mulţi bani au mers în Bucureşti şi judeţele Cluj şi Iaşi. Impactul bugetar ar fi de cel puţin 80 de milioane de lei, pe lună. Iniţiatorii proiectului cred că părinţii îşi vor dori să revină mai repede la muncă. Sociologii sunt însă de altă părere.

„Ce face măsura este să ţină în continuare mai mult acasă mamele. Efectul neaşteptat al măsurii este de a mări distanţa dintre femei şi bărbaţi şi a permite mai puţin femeilor să ajungă în funcţie de conducere. Măsura nu ajută neapărat natalitatea”, precizează Bogdan Voicu, sociolog la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului n-a mai fost actualizată din 2017, iar cuantumul maxim se ridică la 8.500 de lei, în timp ce valoarea stimuletului de inserţie a fost indexată ultima dată în 2021 şi este de cel mult 1.500 de lei.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI