Visarion Alexa a contestat măsura controlului judiciar. Preotul este acuzat de agresiune sexuală

Un nou scandal sexual zguduie Biserica Ortodoxă Română. Cunoscutul preot Visarion Alexa, de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh" din Capitală, este acuzat că ar fi agresat sexual o enoriaşă. În acest moment, părintele este sub control judiciar 60 de zile, dar a contestat decizia judecătorilor. Enoriaşilor nu le vine să creadă că părintele ar fi fost în stare de aşa ceva.

18 Septembrie 2022, 13:18 (actualizat 18 Septembrie 2022, 19:35) Știrile TVR |

Cunoscutul preot Visarion Alexa este cercetat după ce o femeie de 37 de ani l-a acuzat că ar fi agresat-o sexual. După ce informaţiile despre acest dosar au ajuns în spaţiul public, Arhiepiscopia Bucureştilor a anunţat că, până când ancheta judiciară nu este finalizată, preotul este suspendat şi nu mai poate sluji. Astfel că astăzi slujba a fost oficiată de ceilaţi preoţi ai parohiei din Militari. Enoriaşii consideră că acuzaţiile sunt false.

Acuzațiile sunt nefondate ca să-l compromită în fața enoriașilor că să nu mai vină la biserică, să ne ducem în altă parte. Deci asta e, eu zic că e o înscenare. Dar cum e părintele? Vai, eu îl șțiu de când s-a înființat biserica. Un om extraordinar de pios și foarte apropiat de enoriați și foarte inteligent în meseria de preot, nu cred că ar fi făcut așa ceva când are o familie atât de frumoasă. Eu de câte ori m-am spovedit la sfârțit îți dă binecuvântarea și pune mâna pe ține, nu e nicio... și dacă pune și zice așa Dumnezeu să te binecuvânteze asta ce înseamnă că m-a agresat sexual? În niciun caz, a spus o enoriașă.

Am rămas surprinsă, îl cunosc pe Visarion, nu cred așa ceva. Este un preot inteligent, aproape de enoriași, are trei fețițe, eu cred că e un scenariu, a adăugat o altă femeie.

Nu am urmărit foarte mult subiectul, teoretic le-aș crede nefondate, fiind duhovnicul meu știu cum s-a purtat cu mine.

Nu cred, nu poate să fie așa părintele Visarion, îl cunosc de mult. Ceva s-a întâmplat în ultima vreme, pentru că la slujbe nu a mai participat, a a precizat o altă enoriașă.

La finalul slujbei, unul dintre preoţii care a oficiat a precizat că astăzi este şi ziua părintelui Visarion şi i-a rugat pe enoriaşi să se roage pentru acesta: Rugămintea mea este ca în această perioadă să înmulțim rugăciunea și să ne ferim de a judecat, pentru că foarte tare o să regretăm. Nu știu dacă mai contează în momentele acestea altceva pentru noi decât să fim împreună și să ne rugăm și să avem mintea limpede, să nu ne tulburăm. În momentul în care arăți cu degetul către cineva trei degete sunt îndreptate împotriva ta. Când arăți cu un deget către cineva, trei sunt îndreptate împotriva ta. Dacă ai identificat o problemă în cel din fața ta înseamnă că acea problemă este de trei ori mai mare în tine.

Incidentul pe care l-a reclamat femeia de 37 de ani ar fi avut loc în luna aprilie, potrivit avocatei bărbatului.

Preotul este acum cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile. Potrivit deciziei instanţei, printre altele, acesta nu are voie să se apropie la o distanţă mai mică de 300 de metri de persoana vătămată şi nici să comunice cu aceasta. Tot instanţa i-a impus şi să nu exercite profesia de preot.

Decizia instanţei, prin care Alexa Visarion este cercetat sub control judiciar a fost deja contestată, a declarat pentru Știrile TVR avocata bărbatului de 46 de ani. Ancheta paralelă, a Arhiepiscopiei Bucureştilor, începe luni. Dacă va fi găsit vinovat de către autoritățile judiciare, va începe o anchetă în Consistoriul Bisericesc pentru Alexa Visarion.

În data de 17 august, poliţişti din cadrul Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București - Secția 20 Poliție au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, despre faptul că preotul în vârstă de 46 de ani, ar fi agresat-o sexual.

Avocata lui Alexa Visarion, Mariana Mihai, a afirmat că a existat o relaţie de prietenie între preot şi femeia respectivă.

„Relaţia de duhovnic a fost dublată de o relaţie de prietenie, partea vătămată recunoaşte acest lucru. Dânsa comunica aproape non-stop, noaptea, ziua cu părintele şi în această relaţie, pe fondul acelei prietenii şi abordări personale, a intervenit şi acest eveniment, incident din aprilie 2022. Nu a existat o relaţie foarte profundă. A depus plângerea pe 20 iulie în ultima zi în care se putea formula plângere şi acesta este un lucru destul de discutabil”, a explicat apărătoarea preotului, Mariana Mihai.

Arhiepiscopia Bucureştilor a confirmat ca luni va începe ancheta în acest caz, anunţând totodată că preotul a fost suspendat „de la slujirea preoţească” așa că preotul nu a săvârșit astăzi slujba religioasă.

Dacă acuzațiile aduse preotului menționat vor fi confirmate de autoritățile judiciare, cazul său va fi judecat și de autoritățile bisericesti in cadrul „Consistoriului bisericesc”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI