Părinții vor putea să-și ia liber ca să stea cu copiii și după 15 mai. Vor primi 75% din salariu

14 mai 2020, 07:46

Părinții vor fi plătiti cu 75% din salariul de bază aferent unei zile normale de lucru. Facilitatea se aplică unui singur părinte, pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la finalizarea cursurilor şcolare aferente semestrului II. Camera Deputaților este decizională, iar proiectul va fi trimis la promulgare.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. De zilele libere plătite poate beneficia unul dintre părinţii copiilor de până la 12 ani, atât timp cât telemunca sau munca de acasă nu sunt posibile”, spune Legea 19/2020, în vigoare din martie.

Conform Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, o cincime dintre părinţii de şcolari vor lăsa copiii în grija bunicilor după ce se vor întoarce la muncă. Părinţii şcolarilor îşi vor lăsa copiii în grija bunicilor, arată studiile. Alte variante la care pot apela părinții care se întorc la muncă sunt bonele sau negocierea programului.

Mai mult de jumătate dintre părinţi au avut grijă de copiii lor în starea de urgenţă. Restul sunt nevoiţi să o facă în continuare, chiar dacă după 15 mai trebuie să se întoarcă la muncă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite