Părinții cer mai multe locuri în liceele bune. Numărul mare de absolvenți și subiectele accesibile au scăzut șansele elevilor cu note mari să intre la licee de top

Bătălia pentru admiterea la liceu este dură anul acesta. În Capitală, copii cu medii de 9.50 riscă să nu prindă un loc în instituţii de top. Ierarhia s-a modificat în primul rând din cauza rezultatelor spectaculoase la Evaluarea Naţională. Prin două petiţii, părinţii cer suplimentarea numărului de locuri din liceele bucureştene. Ministerul exclude însă o astfel de măsură.

05 Iulie 2022, 14:47 (actualizat 05 Iulie 2022, 21:00) Știrile TVR |

Sunt două motive care au condus la această situație: subiecte care au fost accesibile la Evaluarea Națională, astfel că am avut rezultate extrem de bune, pe de altă parte, această generație este cea mai numeroasă din ultimii trei ani - numără 15 427 de copii. Și dacă ne uităm pe datele publicate de Ministerul Educației, la liceele cu frecvență din București sunt 14 182 de locuri.

Acestea sunt repartizate în 563 de licee teoretice și tehnologice, dar dacă adăugăm și filiera vocațională unde mai sunt încă 1370 de locuri și 57 de clase ajungem la 15 552 de locuri în Capitală.

Asta însemnă că oferta acoperă cererea, dar nemulțumirea părinților este că unii copii care au note mari riscă să nu intre anul acesta în licee bune,  în licee în care ar fi intrat, de exemplu, în anii trecuți cu mediile pe care le au acum.

Astfel, cine are astăzi o medie de 9.50 ar fi intrat în trecut la un liceu cu sută la sută promovare la examenul de bacalaureat, dar astăzi poate intra cu 9.50 doar la un liceu care are o promovare la bacalaureat de 85%.

Cu o medie de admitere de 9,73, Liz îşi doreşte ca în următorii ani să fie eleva Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr" din Capitală. Următoarele opţiuni pe listă sunt Colegiile „Tudor Vianu" şi „Sfântul Sava".

Liz:  „Concurența este foarte mare, dar am încredere în mine.”

Rep: „Cât a fost anul trecut ultima medie la Lazăr?”

Liz: „Știu că pe Științele Naturii a fost 9.72, dar este destul de mare, cel mai probabil va crește, dar vedem.”

Anca, părinte: „Sunt convinsă că are un loc al ei undeva și ce se va întâmpla va fi cea mai bună opțiune pentru ea.”

Cu 9,65, Mihnea are ca primă opţiune Colegiul Naţional „Tudor Vianu". Apoi „Grigore Moisil" sau „Iulia Haşdeu", la clase de matematică-informatică. Când a ales, a luat în calcul mai multe aspecte.

Mihnea Prill, absolvent de clasa a VIII-a: „ Dotări, calculatoare, laboratoare de informatică și profesori, prestigiul probabil e foarte important, colectivul și distanța față de casă.

Adrian Prill, părinte: „Avem emoții să vedem dacă reușim exact unde ne dorim”.

De exemplu, anul trecut, la Colegiile Lazăr, Sava şi Vianu, ultimele medii de admitere s-au oprit la 9,70.

Doina Cucu, dirigintă: „Am încurajat, ca diriginte, ca fiecare să-și pună efectiv profilurile și liceele pe care le doresc, în măsura realității. Dacă ai 8 nu pui Sava prima opțiune, logic, că este nerealist”.

Pentru că anul acesta numărul elevilor de clasa a VIII-a este mai mare faţă de anul trecut, dar şi pentru că rezultatele de la evaluarea naţională au fost foarte bune, în 2022 ierarhia s-a modificat. De teamă că unii copiii cu medii mari nu vor prinde locuri în liceele de top, mai mulţi părinţi au iniţiat două petiţii, in București. Si cer suplimentarea numărului de locuri la liceele din Capitală.

Anca, părinte: „ În legătură cu petiția, da, am și semnat-o. Mi se pare o directă proporționalitate, când este o generație mai amplă automat trebuie să fie și mai multe locuri”.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că sunt locuri suficiente la toate liceele din Bucureşti. In total, aproape 21.000, pentru 19.000 de elevi, cu tot cu cei care se vor inscrie din alte judete.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: „Este o falsă problemă că elevii nu au loc. Aşadar, nu problema numărului total de locuri, ci problema elevilor cu note mari. Iar aici o să fac următoarea precizare şi mi-o asum. Scopul evaluării naţionale şi calculul mediei de admitere e de a realiza ierarhizarea elevilor. Nu nota în valoarea absolută este relevantă, ci poziţia în ierarhie. Este adevărat că anul acesta mediile sunt mai mari.”

Marilena Stoica, directoarea Şcolii „Pia Brătianu", Bucureşti: „Nu pot să mă exprim dacă să fie mai multe locuri la liceu sau nu, dar vă spun un fapt. În anii trecuți s-a intrat la liceu cu media 2. Dacă intri la liceu cu media 2 nu cred că iei bacul. Dar dacă intri la liceu cu medii mari, chiar dacă sunt licee să zicem nu foarte bine cotate ridici acele licee.”

Fişele de înscriere la liceu pot fi completate până pe data de 11 iulie, repartizarea computerizată va avea loc pe 14 iulie.

După repartizarea computerizată în perioada 15-20 iulie copiii și părinții trebuie să se întoarcă la liceu pentru a finaliza practic acest proces de admitere.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI