Parcul Naţional Yellowstone, închis pentru prima dată în 34 de ani, din cauza inundaţiilor şi alunecărilor de teren

Parcul Naţional Yellowstone închis
Parcul Naţional Yellowstone închis
14 iunie 2022, 15:07

Întregul parc, care se întinde pe regiuni din Wyoming, Montana şi Idaho, va rămâne închis pentru vizitatori, inclusiv cei care au rezervări pentru cazare şi camping, cel puţin până miercuri, cât timp oficialii inspectează daunele înregistrate la drumuri, poduri şi alte facilităţi.

Măsura închiderii survine în contextul în care Yellowstone se pregătea să celebreze aniversarea a 150 de ani de existenţă, iar comunităţile locale, dependente în mod semnificativ de turism, sperau într-o redresare a acestor activităţi după restricţiile de călătorie impuse de COVID-19 în ultimele două veri.

Cinci intrări, închise

Este prima vară când toate cele cinci intrări au fost închise pentru traficul de intrare după seria de incendii de vegetaţie devastatoare înregistrate în 1988. Serviciul Parcului Naţional a spus va evacua vizitatorii şi personalul rămas în diferite zone din parc, în special pe malul nordic al Yellowstone, cel mai grav afectat de intemperii.

”Cel mai probabil bucla nordică va fi închisă pentru o perioadă semnificativă”, a declarat administratorul parcului, Cam Sholly, într-un comunicat.

Comunitatea din Gardiner, Montana, situată în vecinătatea limitei nordice a parcului, unde locuiesc numeroşi angajaţi ai Yellowstone, a fost izolată la nord de o viitură de nămol şi de porţiuni de drumuri smulse de ape la sud, potrivit Serviciului Parcului Naţional.

Potrivit imaginilor aeriene date publicităţii de Serviciul Parcului, porţiuni masive din North Entrance Road, între Gardiner şi sediul central al parcului, în Mammoth Hot Springs, Wyoming, au fost surpate de apele învolburate de-a lungul Râului Gardner – daune care, cel mai probabil, vor necesita luni întregi de reparaţii.

Sezonul turistic de vară, compromis

Pene de curent s-au înregistrat în diverse locuri din parc, iar potrivit evaluărilor preliminare, numeroase drumuri de pe teritoriul Yellowstone au fost fie duse de ape, fie acoperite de pietre şi noroi, fiind avariate de asemenea mai multe poduri, a mai precizat agenţia.

Ploile torenţiale şi scurgerea rapidă a zăpezii topite au contribuit la crearea unor condiţii periculoase pe teritoriul parcului la doar două săptămâni după debutul, odată cu weekendul Memorial Day, al sezonului turistic de vară, care aduce anual patru milioane de vizitatori la Yellowstone.

Yellowstone, creat ca primul parc naţional din lume în 1872 şi considerat una dintre cele mai populare destinaţii turistice din America, se întinde pe circa 890.308 de hectare şi este faimos pentru gheizere, viaţa sălbatică abundentă şi peisajele spectaculoase.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite