Parcul Național Călimani, unic în lume datorită reliefului, florei, faunei și climei sale

20 septembrie 2019, 08:42

Despre Munții Călimani se spune că sunt cei mai sălbatici munți ai României, locul fiind un adevărat paradis pentru cei care iubesc muntele. Munții Călimani nu sunt singurii munți vulcanici din România, dar ei sunt cei mai înalți și cei mai extinși munți vulcanici fiind și cei care și-au încetat activitatea eruptivă ultimii. În plus acolo se văd spectaculoase urme ale glaciaţiunii prin căldări glaciare, găsim cel mai mare crater vulcanic din țară, al cărui diametru atinge aproape 10 kilometri, dar și creste alpine.

Probabil cea mai cunoscută şi mai accesibilă atracţie turistică este Rezervaţia Naturală 12 Apostoli, la care se ajunge din satul Gura Haitii, pe un traseu turistic spectaculos. Rezervaţia este formată din mai multe stânci uriaşe cioplite sub forma unor siluete de oameni şi animale. Stâncile au primit nume precum: „Moşul”, „Guşterul”, „Mucenicul”, „Mareşalul”, „Ramses”, „Godzila”, „Dragonii”, „Cezar”, „Nefertiti”, „Cămila”, „Piciorul Hârlei” sau „Poarta Hârlei” şi alcătuiesc ceea ce se numeşte Templul Uriaşilor. Legenda spusă de localnici explică apariţia acestora în urma pietrificării de către Dumnezeu a unor oameni necredincioşi.

Traseul marcat prin rezervaţie, cunoscut sub denumirea de Poteca tematică 12 Apostoli, a fost inclus în anul 2011 în cele mai spectaculoase 7 poteci din România.

În zonă sunt și pensiuni la care puteți sta peste noapte prețurile pornesc de exemplu la Gura Haitii de la 180 de lei pe noapte și ajung și la 250 de lei pe noapte, sau puteți închiria o cabană întreagă pentru o zi sau două cu 1500 de lei.

Accesul spre Parcul Național Călimani se poate face cu trenul sau mașina, pe mai multe rute, fie ca veniți din nord, sud sau vest.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite