Parchetul General şi DNA, replici la afirmaţiile ministrului Justiţiei şi la motivarea deciziei CCR

În motivarea deciziei prin care a sesizat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - DNA şi Guvern Curtea Constituţională arată  că ancheta DNA legată de adoptarea OUG 13 nu intra în competenţele procurorilor. Motivul: aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

13 Martie 2017, 15:39 (actualizat 13 Martie 2017, 16:05) |
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. FOTO: Agerpres

Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie au reacţionat la declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Acesta, a anunţat că se va întâlni, în zilele următoare, cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru a discuta despre ancheta legată de OUG 13. Ministrul a mai spus că are în vedere evaluarea profesională a celor doi procurori.

Reacţii după afirmaţiile ministrului Justiţiei. Grindeanu: Vreau să mă informez de la dânsul. Dragnea: Declaraţiile, înţelepte şi aşezate

REACŢIA DNA

Laura Codruța Kovesi i-a răspuns ministrului Justiției printr-un comunicat de presă al instituției pe care o conduce:  “Evaluarea profesională a procurorilor poate fi realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”.

"Dosarul penal a vizat investigarea de fapte prevăzute de legea penală descrise în cuprinsul denunțului cu care au fost sesizate organele de urmărire penală. Cercetările au fost efectuate de procurori în concordanță cu dispozițiile legale și cu jurisprudența constantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care statuează că procurorul are obligația de a desfășura o anchetă efectivă pentru aflarea adevărului, inclusiv în situațiile în care sesizarea privește adoptarea unor acte publicate în Monitorul Oficial", se arată în comunicat.

DNA subliniază, totodată, că actele procurorilor sunt supuse controlului instanțelor de judecată, iar evaluarea lor profesională poate fi făcută doar de Consiliul Superior al Magistraturii: "Potrivit Constituției, procurorii reprezintă interesele generale ale societății, apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor. Având în vedere statutul și atribuțiile conferite de Lege și Constituție, actele și soluțiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instanțelor de judecată, iar evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii”.

Liviu Dragnea despre motivarea CCR după #OUG13: Motivarea stabileşte o delimitare între oportunitate şi legalitate

REACŢIA PARCHETULUI GENERAL

Dosarul Ordonanţei 13 merge mai departe şi se anchetează fapte de sustragere sau distrugere de inscrisuri şi fals intelectual. Controlul activităţii procurorului este realizat de către judecatori, precizează Parchetul General.

„Cauza se află pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, investigația este în curs și privește următoarele fapte prevăzute de legea penală: sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals intelectual.

Dosarul a fost înregistrat  la Secția de urmărire penală și criminalistică ca urmare a declinării acestuia de către Direcția Națională Anticorupție. Această structură a fost investită cu o cauză privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, respectiv: favorizarea făptuitorului; prezentarea cu rea-credință de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999; sustragerea sau distrugerea de înscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri; fals intelectual.

Potrivit dispozițiilor legale, procurorul are obligaţia de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei pe care a fost investit să o soluționeze, controlul asupra actelor și măsurilor dispuse de către procuror fiind realizat de către instanța de judecată”, se arată în comunicatul Ministerului Public.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI